Автор
Woman.bg

Бърнаутът официално е признат за болест! Кои са заплашени?

Бърнаут или синдромът на професионалното изчерпване бе официално признат от Световната здравна организация (СЗО) за болест.

На конференция, провела се в Женева, състоянието, от което страдат много хора в днешно врме бе включено Международната класификация на болестите.

Тя ще влезе в сила от началото на 2022 година, като в нея бърнаутът се описва като хроничен стрес на работното място, който не може да бъде адекватно овладян. Основните характеристики на професионалното изчерпване са усещане за силно изтощение, цинизъм и отрицателни емоции, но породени конкретно от случващото се на работното място, както и понижаване на професионалната работоспособност, разкриват от СЗО.

Припомняме ви, че терминът бърнаут (Burnout – от burn out - изгарям) се споменава за първи път през далечната 1974 година от американския психолог Хърбърт Фройденбергер.

Като трябва да се спомене и разликата между синдрома бърнаут и обикновения стрес на работното място. Ако просто сте натоварени в работа и изпитвате негативни емоции в резултат на това, развлекателни занимания след напускане на офиса или пък почивка за седмица ще успеят да подобрят настроението ви. Докато при случаи на професионално изчерпване краткотрайно откъсване от източника на негативни емоции, в случая работата, не оказва подобрение върху психологическото състояние на индивида.

Дълги години се е смятало, че заплашени от бърнаут са хората със социални професии и най-вече тези, отдали ежедневието си на проблемите на другите - лекари, медицински сестри, социални работници, учители и полицаи. Все хора, които усещат напрежение от отговорностите върху плещите им и от осъзнаването, че евентуално допусната от тях грешка може да има непоправими последици.

Към настоящия момент обаче в групата на предразположените към професионално прегряване се включват и професии като лични асистенти, консултанти и мениджъри, тъй като на тях им се налага ежедневно да комуникират с голям кръг от хора. Това от своя страна ги принуждава да са винаги енергични и да потискат емоциите си, което, съгласете се, е изключително емоционално изтощаващо.

Интересна подробност е, че в Международната класификация на болестите бе включен не само бърнаутът, но и зависимостта от видеоигри, която бе добавена към раздела за психичните зависимости.