Автор
Ева Григорова

Червеното вино и шампанското пазят от Ковид 19

Червеното и бялото вино, както и шампанското намаляват риска от заразяване с Ковид 19. До този извод стигнаха учени от болницата „Канинг“ в Шънджън, Китай. Експертите са изследвали данни на близо 500 000 души, от които 16 559 са дали положителен резултат за коронавирус.

Участниците в проучването били разделени в три групи – хора, които не употребяват алкохол, хора, които са пиели в миналото, но сега не пият и хора, които консумират редовно алкохол към днешна дата.

Учените стигнали до заключението, че тези, които предпочитат червено вино, са най-добре защитени от коварния вирус. Пет чаши от напитката седмично, твърдят експертите, намалява риска от заразяване с Ковид 19, със 17 %.

Хората, които пият от една до четири чаши бяло вино и шампанско, също имат защита, но по-малка. При тях рискът от заразяване намалява с 8 %.

Наскоро руският учен Сергей Колесников обясни, че хората могат да се предпазят от коронавирус с помощта на водка. Според него алкохолните изпарения до известна степен могат да се изчистят дихателните пътища от вируса. Той обаче напомни и за важността от спазването на хигиена и социална дистанция.