Автор
Woman.bg

Червеното вино спира развитието на рака на гърдата

Химично вещество, налично в червеното вино, може да спре развитието на рака на гърдата, според ново проучване, цитирано от в. Daily Mail.

Лабораторни тестове са показали, че съединението ресвератрол, което се намира във външния пласт на гроздовите зърна, може да спре развитието на болестта чрез блокиране на ефекта на растежа на хормона естроген, пише inews.bg.

Учени твърдят, че откритието, публикувано в сп. The FASEB Journal, има важни последствия за лечението на пациентите.

Д-р Себастиано Андо от Университета на Калабрия в Италия заяви: "Ресвератролът има потенциал да се превърне в средство във фармакологията, което да бъде използвано, когато ракът на гърдата стане резистентен на хормоналната терапия.”

Наличието на ключовия химикал също така е установено в боровинките, червените боровинки и фъстъците.

Ракът на гърдата е най-разпространеният вид рак сред жените, като всяка година са диагностицирани почти 45 хил. случая само във Великобритания.

Ресвератролът действа по начин, по който блокира комбинирането на естрогена с ДНК в тялото на жената, с което стопира превръщането на раковите клетки в злокачествени.

Д-р Андо и колегите му са установили, че растежът на раковите клетки е спаднал драстично, когато те са били лекувани със здравословната съставка, докато никакви промени не са наблюдавани при нелекуваните клетки.

Допълнителни експерименти са разкрили, че ефектът е свързан с драстичното намаляване на нивата на чувствителност на естрогена, причинено от ресвератрола.