Учените от Университета в бразилския град Сао Пауло изследвали козметичната продукция на десет известни световни фирми, като особено внимание отделили на химическия състав на червилата.

Много от тях съдържат твърд парафин, тоест твърди фракции на нефта.

Концентрацията на парафин в декоративната козметика, разбира се, е минимална.


Въпреки това всекидневното използване дори и на толкова малко количество може да причини появата на кариес, смята ръководителят на групата експерти Антонио Хавиер.

Причината е, че парафинът е “прилепчив” и попадайки в устата, може да залепне върху повърхността на зъба заедно с частички от храната и патогенните бактерии, които живеят в устната кухина. А това образува благоприятна среда за тяхното размножаване.

За няколко седмици използване на червило, бактериите ще се плодят активно под прикритието на парафина, а в емайла се появяват микропукнатини. И след няколко месеца в зъбите е възможно да се образуват кариесни плоскости.

Използвайте четката за зъби по-често от обикновено или още по-добре ги покрийте със защитен слой при стоматолога.

Сега, след отмяната на задължителния сертификат за декоративната козметика, трябва да се обръща по-голямо внимание на нейния състав.

Съставът на днешните червила обикновено е: рициново масло, ланолин, вазелин, парафин, пчелен восък, пигменти и оцветители.