Автор
Woman.bg

Четири симптома на поликистозните яйчници, които не трябва да пренебрегваме

Косата ви се омазнява, цикълът ви сякаш става по-обилен, а младежките пъпки ви преследват, въпреки че отдавна не сте на 18? Не пренебрегвайте сигналите, които тялото ви изпраща, защото те могат да бъдат знак за нещо много по-сериозно.

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е хормонално разстройство, което засяга нарастващ брой жени в репродуктивна възраст и е един от най-честите причинители на безплодие. СПКЯ е коварно заболяване – симптомите могат да бъдат разнообразни, слабо изразени и неспецифични, а ако синдромът е оставен нелекуван продължително време, това ни поставя под риск от трайни последици за здравето.

СПКЯ е сравнително нова диагноза, разбирането, за която тепърва ще се обогатява, и статистики сочат, че често се пропуска от лекарите, като само 50% от жените във Великобритания със СПКЯ са получили диагноза между 2004 и 2014 г. Често симптомите на СПКЯ са козметично смущаващи, и много жени ги прикриват и избягват обсъждането им с лекар поради срам, който изпитват. Затова е важно всяка жена да наблюдава тялото си за следните симптоми, както и да се консултира с ендокринолог при появата им:


Свръхокосмяване:
Определено количество окосмяване е естествено, но промените към по-тъмен и твърд косъм, както и сгъстяването сочат към излишък на мъжките хормони. Областите, които са засегнати са брадичката, горната устна, гърдите, подмишниците. Средната линия на корема и вътрешната страна на бедрата също могат да претърпят увеличено окосмяване.

Обилно менструално течение: Хормоналните проблеми обикновено водят до нередовен цикъл, но някои жени със СПКЯ имат редовен цикъл, но без месечна овулация – явление, известно като ановулация. Кървенето по време на ановулационния цикъл е причинено от спад в нивата на естроген или удебеляване на лигавицата на матката, а недостатъчните нива на прогестерон вследствие на ановулацията водят до прекомерно течение.
Косопад – Нормално е да губим до 100 косъма дневно, но загубата на повече е признак на дисбаланс. Косопадът е характерен за жените със СПКЯ, в резултат от свръхпроизводството на мъжки хормони. Поради недостатъчните нива на прогестерон, косата не само оредява, но изтънява по темето и губи потенциал за дължина.



Акне: омазняването на кожата, черните точки и акнето са промени, характерни за пубертета, но на възраст над 20, те често се дължат на свръхпроизводство на тестостерон от яйчниците и надбъбречните жлези. Зоните, които са засегнати при СПКЯ са брадичката и долната част на челюстта, като бузите и вратът също са уязвими. Тези кожни промени са по-изразени няколко дни преди началото на цикъла, когато нивата на естроген и прогестерон спадат, а тестостеронът е относително по-висок.