Автор
Кристина Кирова

Човекът на бъдещето издава тайната на успеха

Когато креативността и добрите идеи са преплетени с добро количество амбиция, късмет, професионализъм и чар, няма недостижими цели. Точно с тези качества бихме могли да опишем и изпълнителният директор на Spark, Стефан Спасов - човекът на бъдещето, който върви безпогрешно по пътя към успеха и който наложи иновативен начин за придвижване в града, набиращ все по-широка популярност у нас. Днес той ще ни издаде как владее изкуството на баланса между работата и почивката, има ли живот без интернет, както и коя е жената на бъдещето. Вижте какво сподели той специално пред Woman.bg:

1. Кой е най-бързият начин, който ти помага да се освободиш от напрежението и да „презаредиш“?

- Спортът е един от най-ефективните начини за освобождение на напрежението. Кара ме да се чувствам по-свеж както физически, така и психически. През зимата се опитвам да прекарам максимално много време в планината и да карам сноуборд. Опитвам се да избягвам самите курорти, които често са пренаселени и твърде стерилни за моя вкус. Когато планината има подходящите условия, наблягам на извън-пистовото каране. Харесвам Пирин заради алпийския профил на планината. Бих искал да отбележа, че е абсолютно задължително за хора с подобни интереси да имат не само адекватната за тези дейности екипировка, но също и достатъчно „планинска култура“, част от която са и знанията, касаещи лавинна безопасност и оказване на първа медицинска помощ.

През по-топлите месеци обичам да карам уейкборд. Страхотен и много физически спорт, но за съжаление недобре развит в България на този етап. Надявам се това да се промени в бъдеще.
Като цяло клоня към по-динамичните и предполагам до някъде екстремни спортове. Свързвани са със силни усещания, много адреналин, позитивни хора и природа в най-суровия ѝ и естествен вид. Безотказно презареждат всеки практикуващ.

2. Двигателят, който те движи напред и те поддържа в тонус, е?

- На първо място мотивацията – разбираемо основен катализатор за нейното поддържане на високо ниво е добрата храна и витамините. По никакъв начин не съм крайно вманиачен по тази тема, но се опитвам да се храня добре, доколкото е възможно. Имайки предвид сравнително активния начин на живот, който практикувам, здравословният елемент остава ключов и в никакъв случай не следва да се пренебрегва, тъй като организмът има необходимост да се възстанови ефективно след тежко натоварване.

3. Работа, работа и пак работа... Или понякога си позволяващ да забравиш за нея?

- Трудно е да не мислиш за работа постоянно, особено когато си силно мотивиран да постигнеш амбициозни цели. Не е задължително работата да е основна тежест. До много голяма степен тя носи и удовлетворение, особено когато прогресът става видим. Важното е човек да не оставя работата да го погълне до степен, в която това става нездравословно и даже токсично както за самата личност, така и за близките около нея хора. Не е редно, нито необходимо, работата да е за сметка на семейство и приятели.

4. Ако останеш без интернет за 48 часа, какво би направил?

- Имал съм подобни случаи в планината, където често няма обхват и/или ток. По никакъв начин не е проблем със забележката, че е добре все пак да имаш някаква форма на комуникация при спешна необходимост. Липсата на интернет, телевизия и подобни неща често позволява да обърнеш по-детайлно внимание на нещата около теб.

5. Какво е първото нещо, което си казваш, когато отидеш в офиса сутрин?

- Нямам подобен навик или практика. Дните често са различни и динамични и не работя по шаблон. За мен важното е да не изпускам нещата от контрол и да има последователност в действията. Важно е да има не просто поставени цели, но и ясен план за тяхното изпълнение, както и ефективен мониторинг на процеса.

6. Имаш ли нужда от суперсила, или собствените ти възможности ти стигат напълно?

- Никой не би отказал суперсила, но в реалния живот волята и отношението са основните двигатели на успеваемостта. Вродените дарби остават напълно ирелевантни при тяхната липса.

7. Вече знаем каква е колата на бъдещето. А каква е жената на бъдещето?

- Жената на бъдещето, дори в настоящето, е плътно до мен и напълно ме подкрепя и мотивира да вървя напред и да постигам целите си. Допълваме се прекрасно.

8. Успехът в бизнеса повече съдба ли е, или повече положени усилия?

- Успехът винаги е резултат на множество фактори, където усилията действително са водещи и задължителни, но винаги има и доза късмет.

9. Ако ти се отвори шанс да надникнеш в бъдещето, би ли го направил?

- В никакъв случай. Това би направило живота крайно скучен, би лимитирало въображението и осакатило мисловния процес. Аналогично можете да прочетете края на една книга, преди да сте я започнали – гарантирано е, че удоволствието от прочитането след това няма да е същото.

Стефан Спасов е първият участник в поредицата ни, в която ви представяме успелите българи, които ни вдъхновяват всеки ден. И не забравяйте, че всеки от нас понякога има нужда от суперсила, за да разгърне потенциала си. *Скорошно проучване сочи, че 67% от българите казват, че често чувстват умора. Ако и вие сте от тях, обърнете се за малко помощ към здравословния начин на живот. Набавете си необходимата доза витамини, за да имате енергия да разгърнете потенциала си и да откриете своя стимул.

*Пазарно проучване Омнибус, ноември 2017