Светът не спира да търси лек за една от най-страшните болести, която е погубила мнозина. Една от причините, заради които краят за болните е фатален, се крие в това, че тя се прокрадва тихо в тялото на човек, а притеснителните симптоми се обаждат, когато вече е твърде късно. Ето защо лекарите правят множество открития всеки ден и ни дават различни съвети какви превантивни мерки да взимаме, за да не ни атакува коварната болест наречена „рак“.

Несъмнено един от най-важните фактори, касаещи здравето ни, е начинът ни на хранене. Много е важно какво консумираме, за да се предпазим от най-страшните болести. Днес ще ви представим една диета, която лекарите наричат още „антиракова“.

Основните продукти, които трябва да присъстват в менюто ви, са зеленчуците, овкусени със зехтин или краве масло. Също така е много важна и консумацията на риба.



Ето какво най-често трябва да ядете:

- Риба, месо и яйца с ясен произход
- Зърнени храни, пълнозърнест хляб и кафяв ориз
- Овкусени с краве масло и зехтин храни
- Подправките куркума, къри, кимион, розмарин и чесън
- Плодове и зеленчуци

Най-добре е да консумирате броколи, грозде, мандарини, малини, праскови и бобови растения – леща, грах, боб, тофу.

Бонус съвет: плодовете и зеленчуците, в които по-лесно проникват пестицидите и които е добре да консумирате, само ако сте сигурни в натуралния им произход, са ябълките, крушите, прасковите, нектарините, ягодите, вишните, малините и гроздето, целината, зеленият фасул, картофите, спанакът, марулята, краставиците, тиквичките и тиквата.

Плодовете и зеленчуците, които смело можете да закупите от магазините, без да следите дали са био са: банан, папая, портокал, мандарина, ананс, грейпфрут, пъпеш, диня, сливи, киви, къпини, манго, броколи, зеле и гъби.

За да бъдете здрави и да предотвратите раковите заболявания, е най-добре да ограничите или да откажете напълно следните продукти:



- бяла и кафява захар, глюкоза и изкуствените подсладители
- бял хляб, варените и печените тестени изделия (спагети, макарони, сладкиши), както и бял ориз
- пържени картофи и картофено пюре
- конфитюри
- подсладени и газирани напитки
- хидрогенирани мазнини (маргарин)
- млечни продукти с неясен произход
- червено месо и пилешки кожички
- чешмяна вода в райони, където има селскостопанско производство

Сред продуктите, които е препоръчително да консумирате, спадат още черният шоколад, сладките картофи, овесените ядки, водата с лимон и зеленият чай и чери доматите. Ако сте почитатели на чешмяната вода, е препоръчително да я филтрирате със специална кана.

Разбира се, много фактори влияят на здравето ни и не можем да предотвратим всички заболявания, но правилното хранене е огромна крачка напред.

Четете още: Защо рибата е толкова полезна?