Абсолютно сигурно е, че грейпфрутът помага в остлабването – израелски учени установиха, че горчивият плод кара черния дроб да изгаря мазнините, вместо да ги трупа.

Освен това повишава чувствителността на тялото към инсулин, което означава, че помага в лечението на диабет от втори тип.

Според специалисти от Университета в Йерусалим, основната положителна съставка в грейпфрута е нарингенинът – антиоксидант, който определя горчивия вкус на плода.

Въпросният растителен химикал може да се окаже полезен за диабетиците и в поддържането на нормално тегло. Тъй като те са предразположени към напълняване, са по-уязвими и за различни заболявания сърдечно-съдови заболявания.

А експертите подчертават, че нарингенинът не просто ускорява изгарянето на подкожните мазнини, но го прави за сметка на въглехидратите, приемани с храната.