Автор
Woman.bg

Да вярваш или да не вярваш на ваксините – това е въпросът

Преди няколко години мненията против ваксините звучаха еретично, първите антиваксърски групи изглеждаха като шумно обединение на привърженици на псевдо-науката и конспиративните теории, но ето че днес България е на челно място в Европейския съюз по скептицизъм по отношение на смисъла от детската имунизация изобщо. Проучване на Европейската комисия показва, че в страната ни, заедно с Полша и Словакия, доверието е най-ниско към безопасността (двама от трима анкетирани) и ефективността на ваксините (седем от десет анкетирани).

6.5 на сто от анкетираните българи категорично, а 13.5 на сто „по-скоро“ не смятат ваксините за безопасни. 3.7 на сто нямат мнение или не са отговорили на въпроса. 27.6 на сто от участвалите в допитването 1200 души мислят, че ваксините са сигурни, докато 38.7 на сто са „по-склонни“ да се съгласят.



Комбинираната ваксина против морбили, паротит и рубеола, която е част от задължителния имунизационен календар, се одобрява от 76.4 на сто, 9.7 на сто не са съгласни да се поставя на децата, а около 15 на сто нямат мнение. Най-големите противници на т.нар. MMR ваксина са хората от възрастовата група 25-34 години. По-ниско е доверието на българите към сезонната ваксина против грип, която не се одобрява от 22.5 на сто.

На другия полюс е Португалия, където над 90 на сто от хората подкрепят ваксините, а 98 на сто твърдят, че имунизацията на децата е важна. Разминаванията са сериозни и можем лесно да допуснем, че темата „за“ или „против“ ваксините тепърва ще става все по-голяма. Европа е най-разединеният континент по въпроса, като в Чехия и Словакия се засилва скептицизмът сред самите лекари.

Някои деца не могат да бъдат ваксинирани поради алергии, автоимунни и други заболявания, а родителите им нямат особено богат избор. Тях обаче никой не ги пита. В интернет циркулира огромен обем от информация, който захранва черната и бялата гледни точки от двете страни на барикадата. Цялата караница, тръгнала от форуми за майка и прераснала в протести и петиции по отделните държави, се крепи на една фундаментална неизвестна.

Въпрос на доверие ли е медицината?

В епохата на пост-истината всички установени и възприети факти подлежат на ревизия, дори и медицинската наука.
Дори и ваксините, създадени с цел да предпазват най-важното – децата, а с тях и колективното ни бъдеще. Благодарение на ваксините, нека признаем, човечеството е забравило болести като дифтерия, полиомиелит и едрата шарка, а смъртоносните епидемии от миналото вече отдавна са история. От друга страна риск от усложнения за бебетата винаги има, също както има и риск от хапчето, което тази сутрин изпихте срещу главоболие.


Най-любопитното е, че цялата дискусия се води от трезви и претендиращи за интелигентност хора, които обаче се страхуват. Едните се страхуват, че ако ваксинират децата си, те ще развият аутизъм и детски паралич, а в телата им ще се влеят опасни токсини. Другите се страхуват, че техните потомци могат да бъдат заразени от смъртоносни болести от деца, които не са ваксинирани. А когато те е страх, обикновено имаш нужда да стъпиш на твърда основа – колективния имунитет, науката, лошотията на фармацевтичните компании, родителската съвест, правото на избор.



В този и ангелогласен, и дяволски хор най-слабо сякаш се чуват специалистите и институциите.
А те като че ли са единствените, които могат наистина да направят нещо, докато все повече родители доброволно отказват задължителната имунизация, въпреки предвидената глоба до 200 лева и рисковете за децата им.

Как стигнахме дотук?

Крахът на здравната система е първият и най-очевиден отговор. Ниското доверие в медицинското обслужване и в лекарското съсловие превърнаха пациентите в мнителни играчи на тото, които често нямат представа дали действително ще оздравеят в болницата или не. Четенето на заблуждаваща информация в интернет определено не помага. Вода в мелницата наля и скандалът с турските ваксини по времето на министър Петър Москов. Тук добавяме и ниските нива на имунизация в гетата.

Раздухването на смъртни случаи на деца и бебета е другият фактор, който изостри, дори истеризира дискусията.
Интернет и фалшивите новини набеждават задължителните ваксини при фатални случаи, още преди да са изяснени. По-късно може и да се установи лекарска грешка или усложнение от други заболявания, но вече е провъзгласено, че ваксините убиват и осакатяват, тъй като едни злодеи в сенките искат да контролират световното население и да ликвидират българската нация, а фармацевтичните компании им пригласят.

Въпросът за правото на избор също е любима дъвка. Всеки е свободен да отстоява мнение. Всеки може да прави това, което иска, но – често се забравя – стига да не застрашава останалите. А отказът от имунизация означава именно това. Колкото и да не ви се вярва.

Автор: Виктория Димова

Четете още: Липсата на шоколад и кафе разболява от рак