Музиката и изкуството успокояват някои сериозни болежки и изглежда, че положителният ефект от културните занимания има ясно отражение върху здравето.

Хората, които обичат изкуството, музиката, танца или театъра, имат по-малък шанс да изпаднат в депресия за разлика от останалите, които не си падат по изкуствата, съобщава БГНЕС.

Проучване, в което се включили над 50 000 жители на Норвегия, показва, че любителите на културни дейности имат по-добро психическо състояние от другите хора.

Заключението е направено въз основа на изследване, реализирано от Норвежкия университет по науки и технологии.

"Съществува положителна връзка между участието в културни дейности и собствената представа за здравето, която не се влияе от пола", посочва професор Йостейн Холмен, ръководител на тестовете.

Той пояснява още, че при мъжете тази зависимост е още по-силно изразена.

Изследователите обаче били силно учудени от факта, че ползата от музиката и изкуството е осезаема, независимо от социалния статус на участниците в изследването.

Нямало значение дали те са банкови управители, обикновени служители или шофьори на ТИР - културните мерорпиятия се отразявали благотворно на всички.

Както е известно, в скандинавските страни хората са доста по-склонни към депресивни състояния, заради особеностите на климата.

Но сме убедени, че и в по-слънчевите страни изкуството има своята положителна антистрес роля в живота на хората.