Автор
Woman.bg

Деси Бакърджиева: Винаги съм искала да помагам на хората, да има повече красота и добро за душите и телата ни

Деси Бакърджиева е едно от популярните лица на българската сцена. Независимо дали е в театъра или от екрана на телевизора, тя винаги е в добра форма и със сияеща усмивка. Като едно от емблематичните лица на сериала „Откраднат живот“ в ролята на съдовия хирург д-р Хинова тя добре знае, колко много коства професията й на добрата й форма.

-Усмивката не слиза от лицето ти. Как успяваш да поддържаш тялото си в добра форма при толкова напрегнато ежедневие?
-Когато съм спортувала активно, съм се хранила два пъти повече от сега, но няма голяма промяна в храната, която обичам и консумирам. Диети не пазя, но определено не ям прекалено много. Трудно ми е заради динамичното ми ежедневие да се храня здравословно. Старая се. Определено бих казала, че съм на периоди. След месеците прекарани в къщи домашните тренировки ми помогнаха, но няма нищо общо с предишния ме начин на живот. Започнаха да се обаждат стари травми и се наложи да ми сложат няколко инжекции. Това не се отрази добре на фигурата ми, но вярвам, че всичко ще си дойде на мястото. Имам само едно правило относно храната, а то е да не вечерям след 20ч.. Не се лишавам от сладко, но също внимавам. В хладилника ми има различни продукти, които според мен са от жизнена необходимост, като яйца, мляко, сирене, кашкавал, месо, плодове и зеленчуци. В последните месеци избягвам да пия витамини, защото си ги набавям от домашно приготвени фрешове.


-Ролята на д-р Хинова е любима на зрителите на сериала. Какво научи от този образ?

-Преди години исках да стана пластичен хирург. Винаги съм искала да помагам на хората, да има повече красота и добро за душите и телата ни. Разбрах от разговорите с лекари през последните месеци, че удовлетворението идва, когато след упованието и надеждата, в очите на болния си видял щастие и благодарност. Тогава се чувстваш победител, а душата ти празнува – ден след ден, победа след победа, без шум, микрофони и червени килими. Раждаемостта намалява, а младите, достигнали репродуктивна възраст, напускат страната, в това число и лекарите. Не е тайна, че нашите лекари са високо ценени в чужбина и бих казала, че са на световно ниво. Там те постигат успешна реализация, защото попадат в среда с предвидими и гарантирани условия за работа и развитие. Тези фактори, липсващи у нас, са основната причина, която ги привлича. Никога не съм съжалявала какъв труден път съм избрала в живота си. Това споделят и много лекари. Няма значение каква е професията ти, когато я правиш да има смисъл и влагаш сърцето си, а не се оставяш на посредствеността. Знаела съм, че пътят ми е свързан с хиляди лишения, компромиси и много любов към изкуството. В професионален план все още не мога да кажа, че се гордея с нещо конкретно, тъй като имам още много „хляб да изям“, докато стигна до нужното ниво.

-За какво винаги имаш време?

-Не мога да кажа, че времето ми стига, но винаги имам време за семейството си.

-Каква е твоята рецепта за добра форма?
-Всеки има своята рецепта за добра форма, моята е да не се предавам и да продължавам да се боря за добрите каузи. Според мен има много прекрасни неща в живота ни, които могат да ни направят щастливи и в тези трудни времена, да ни да дават кураж и да ни държат в добра форма. Любовта, семейството и приятелите са сред тях. Малко леки упражнения дори в къщи могат да запазят добрия тонус. Тази COVID криза се надявам, да ни научи да оценяваме стойностните неща в живота си на мига, а не когато безвъзвратно са изчезнали. Знам, че този период е свързан с лишения, воля, компромиси и много търпение. Това, че съм далеч от срещата с публиката не ме е обезкуражило. Може би това ни прави експериментатори и ни показва, че е настъпил моментът да импровизираме, да се учим от грешките си, да сме единни, да бъдем иновативни. Съжалението води до отчаяние, отчаянието до депресия, а това в никакъв случай не е нещо стимулиращо, здравословно или градивно. Трябва да се научим да се изправяме, след като сме паднали.

-За втора година ти си лице на информационна кампания за превенция на хроничната венозна болест „Вземи краката си в ръце“. Защо е важно да се грижим за краката си?
-В професията на артиста често се вижда само блясъкът, красивата външност и светлината на прожекторите, но истината е че зад всяка роля в киното, театъра или телевизията стои къртовски труд, търпение и лишения. Понякога репетициите за пиеса или снимачният процес продължават повече от 10 часа, в които се налага да стоиш прав. Всъщност това е ежедневието на повечето жени от различни професии – хирурзи, зъболекари, фармацевти, учители, стилисти, продавач-консултанти. Умората в крайниците е изключително често срещано явление. В последните няколко години покрай ролята ми в сериала „Откраднат живот“ се сблъсках с много информация, запознах се с професионалистите - светилата в съдовата хирургия в България и това ме провокира да стана съпричастна. От проблеми с вените страдат между 40 и 60% от жените. В началните стадии на венозното заболяване все още не се забелязват трайно разширени венозни съдове, поради което рядко се обръща внимание на първите симптоми. Признаците могат да бъдат умора, тежест, болка, зачервяване, чувство на затопляне, схващане през нощта, подути глезени в края на деня. Много от нас изпитват и чувство на неудобство, дискомфорт, поради неестетичния вид на краката ни, когато страдаме от разширени вени, а те могат да се превърнат и в сериозен здравословен проблем, ако не се вземат мерки. Време е да спрем да се срамуваме и да се погрижим за своите крака, защото те го заслужават. Разходките са разрешени, препоръчвам го, разбира се трябва да бъдем разумни, отговорни и да спазваме дистанция!

-Лятото е най-очакваният сезон заради морето, почивката и срещите с приятели. Ще успееш ли да се възползваш от прохладата на морския бряг или ти предстоят ангажименти?
-Започнахме снимки на 10-ти сезон на сериала „Откраднат живот“ Няма да мога да отида на море, но след дългото стоене в къщи, това за мен е като истински прохладен морски бриз! Важно е да се грижим за здравето си. Не само за краката си, а за нас самите. Превенцията е гаранция за здраве и дълголетие.. Упражненията в къщи са от огромно значение, защото обездвижването може да доведе до най-неприятното за дамите - промяна на телесното тегло, особено след пандемията. Няколко упражнения за стречинг като загрявка и клякане с леки тежести са добро начало на деня. За да предотвратя неприятните усещания за тежест и умора използвам енергизиращия крем за крака Цедралекс. Не е нужно да имаш заболяване, за да се погрижиш за краката си и то с този изключително добър и ефикасен крем.