Директорът на Пирогов: На трето място сме в ЕС по възможност да се заразиш от коронавирус

Преди ден изпълнителният директор на "Пирогов" д-р Асен Балтов пусна свой статус във "Фейсбук", в който разкрива, че страната ни е на трето място в ЕС по възможност да се заразиш от коронавирус.

"За последните 4 седмици 100 починали с или от ковид-19! На 3-то място сме в ЕС по вероятност да се заразиш!" - написа медикът в социалната мрежа.

Тази сутрин той гостува в БНТ, където разясни какви според него са причините да се стигне до тук. Д-р Балтов сподели, че смята, че твърде много са се разхлабили мерките. Той допълни, че това за него е било неминуемо с идването на летния сезон, когато всеки иска да излезе навън.

"От друга страна хората спряха да спазват "трите д", както ние ги наричаме. Най-вече дистанцията и дисциплината. За дезинфекция мисля, че всички се справят. Още не е отминала опасността от увеличение, Надявам се, че това което виждаме през последните дни, дай Боже да е нещо като плато, в събота и днес имаме 196 новозаразени. Дано не стигаме бройката над 300. Тази бройка сме заложили като първа критична точка. " - разкри медикът. Ако тя бъде премината, тогава ще се наложи отварянето на нови отделения, а това ще ограничи възможността да се лекуват пациенти с други заболявания, сподели още той.

В големите градове според д-р Балтов има достатъчно медици, но в малките никога не е имало. Невероятно умора се е натрупала у персонала за тези четири месеца. В началото медиците са работели 14 дни в среда, а след това 14 дни са почивали, но това е било изключително трудно за тях. Затова в момента работят на 12-часови смени.

"В момента в "Пирогов" имаме 32 лежащи пациенти, от които 4 са в реанимация на апаратна вентилация. Постепенно бройката се увеличава през последните две седмици. Като хубавото е, че има много изписани вече. Само за този месец имаме 70 излекувани пациента. " - разкри още той.

"С тази нова тенденция за пътуване вече дневно правим по 300 теста, като половината от тях остават за персонала, който се връща от отпуска и за всички новопостъпили пациенти, защото продължаваме да следим кой влиза в болницата и правим т.нар "защитна стена". Факт е, че сме хванали няколко такива пациенти. Включително от тези, които пътуват за Гърция, без никакви симптоми. Имаме три случая на хора, които искат да пътуват за чужбина, но за съжаление дават положителна проба. Тестовете засега се плащат от болницата, като ние правим т.нар. "пул система" 4 в 1, за персонала и пациентите, които влизат в болница и когато се види, че има положителна проба тези 4 се разделят поотделно. От първи август ще се увеличи стойността на клиничната пътека. Освен това към всяка пътека на всеки пациент ще се добавят по 20 лв, за да може ако съответната болница реши да прави да прави тестове, да има такова финансиране, което да бъде осигурено.

Д-р Балтов разкри още, че според него трябва да се работи още върху алгоритъма, по който пациенти с ковид достигат до болниците. Защото ако човек си направи тест в частна лаборатория и той излезе положителен, понякога реакцията на личните лекари не е достатъчно добра. Той сподели, че самият PCR тест не е диагноза, след това трябва да се направят кръвни тестове, ренгенова снимка, да се видят допълнителни показатели, какво е насищането с кислород в кръвта.

"Оказа се, че 98% от клиничната диагноза дали имаш ковид и дали имаш проблеми с ковид инфекцията са след като е направен скенер." - допълни още д-р Балтов.