Автор
Woman.bg

Доказано от науката: 5 подправки, които борят рака

Подправките и билките се славят с мощните си лечебни свойства от незапомнени времена до днес. В последно време все повече научни изследвания доказват, че сред болестите, които тези ароматни дарове на природата борят, е и бичът на съвременната цивилизация – коварният рак.

Въпреки че науката все още не е категорична по въпроса консумацията на кои конкретни подправки или билки е от пряка полза в борбата срещу определен вид рак, то със сигурност народната и официалната медицина са единодушни относно техния превантивен ефект. Всяка година с рак са диагностицирани повече от 11 милиона души по света.

Джинджифил


Джинджифилът е възхвален от индийците, като "лечител на всички болести". Той е с високо съдържание на калий, необходим за сърдечната функция, както и с високо съдържание на манган и минерали, които изграждат устойчивост към болести. Джинджифълът предпазва лигавицата на сърцето и кръвоносната система. Наред с всичко това противовъзпалителните свойства на джинджифила предотвратяват развитието на предраковите тумори, както и средата, която е благоприятна за развитието им.

Към момента се провеждат подробни изследвания за ефекта от джинджифила върху един от най-тежките форми на рак, като рак на яйчниците. Повтарящата се химиотерапията може да загуби ефективността си с течение на времето, тъй като този рак изгражда устойчивост на повтарящо се лечение. Поради двойното действие на джиджифила, учените се надяват, да спрат съпротивата на клетките срещу лечението.

Куркума


Проучванията показват, че активното вещество в куркумата – куркумин, може да намали ангиогенезата (растежа на нови кръвоносни съдове в туморите), метастази (разпространение на рак), както и да допринесе за смъртта на раковите клетки. Може би куркуминът ще се използва заедно с конвенционалното лечение на рак един ден, тъй като е доказано, че той може да се бори с рака на много нива: потиска активирането на гени, които отключват рака; потиска разпространението на туморните клетки; потиска трансформацията на нормалните клетки в туморни; убива клетки, които мутират в ракови

Розмарин


Този средиземноморски еликсир е изключителен източник на антиоксиданти. Билката е една от основните участници в италианските миксове от подправки. Може да я използвате за овкусяване на супи, доматени сосове, хляб и всякакви месни ястия. Ромзамъринт притежава изумителната способност да блокира канцерогените в преработените храни, например в месото на скара, а маслото от розмарин – свободните радикали.

Магданоз


Магданозът е изключително препоръчван от специалисти при развитието на рак – рак на гърдата, на белия дроб, на яйчниците, на простатата, панкреаса и дебелото черво.

Редица изследвания доказват ползата от консумирането на магданоз в борбата с рака. В резултат на тях учените стигат до извода, че редовният прием на магданоз намалява риска от развитие на заболяването с 68%.Тайната се крие в съдържащия се флавоноид апигенин в магданоза.Според проучване от университета в Охайо апигенинът потиска "безсмъртието" на раковите клетки. Това се дължи на промяната в генното регулиране, което препрограмира раковите клетки и ги превръща в нормални смъртни клетки. Съединението апегенин се свързва с около 160 белтъка в организма и при тяхното взаимодействие поставя болните клетки да се държат като здрави, които след това умират по естествен път. Отделно флавоноидът има свойството да предпазва организма от свободните радикали, които са причина за доста заболявания.

Мента


Броят на изследванията, които твърдят, че консумацията на мента може да спре развитието на някои видове рак, все повече нарастват. Причината е, че растението съдържа фитохимични вещества, които помагат да се спре кръвоснабдяването на ракови клетки.

Четете още: Тайните на куркумата (+ рецепта за Пиле "Тикка Масала")