Автор
Ива Петрова

Доказано – здравите мускули укрепват имунитета

Скорошно проучване доказа, че силните скелетни мускули играят важна роля за ефективната работа на имунната система. Това е особено важно за хора с тежки хронични заболявания, чийто имунитет вече е отслабен от болестта. Освен това скелетните мускули могат да помогнат срещу кахексия – това е състояние на крайно изтощение на организма, съпроводено от загуба на мускулна тъкан и тлъстини. То често придружава тежки хронични заболявания наред с отслабването на имунитета.

Изследването, проведено от учени от Немския онкологичен научен център в Хайделберг, е публикувано в списание „Science Advances“ и полага основите за нови бъдещи проучвания, за да се определи дали същите изводи важат и за човешкия организъм.

До какво води кахексията

Кахексията обикновено съпътства тежки хронични заболявания, например рак. Характерно за нея е бързото „стопяване“ на мускулна и мастна тъкан. Кахексията може да е причината за около една трета от смъртите, свързани с ракови заболявания. Тя също така може да засегне хора с други здравословни проблеми като СПИН, хронични бъбречни заболявания и сърдечна недостатъчност. По думите на доктор Алфред Голдбърг от Медицински факултет на Харвардския университет в Кеймбридж, кахексията може да е предизвикана от прекомерна компенсаторна реакция на тялото, при която то се опитва да вземе енергия от мускулите и тлъстините, за да се бори с друго тежко заболяване. До ден днешен обаче не е известно със сигурност защо именно и как се стига до кахексия.



Защо учените са обърнали внимание на този проблем

Въпреки пряката връзка между кахексията и смъртността, учените и до днес не са разработили ефективни методи за лечение на това състояние. Затова изследванията в тази насока се визират като все по-важни. Наред с кахексията пациентите с тежки заболявания могат да страдат и от отслабване на имунната система. Това се дължи на факта, че намаляват и изчезват Т-клетките, които имат ключово значение за имунитета. Учените съответно свързват и Т-клетките с кахексията.

Каква е връзката с мускулите

В този контекст учените разработили изследване, което да се проследи връзката между кахексията, мускулната маса на скелета и Т-клетките. За начало заразили лабораторни мишки с лимфоцитарен вирус на хориоменингит. После проучили реакцията на гените в скелетните мускули на животните. Учените забелязали, че в отговор на хроничната инфекция мускулните клетки на мишките отделили повече вещество интерлейкин-15. Въпросното вещество привлича предшествениците на Т-клетките – в случая към скелетната мускулатура. Това предпазва зачатъците на Т-клетки от инфекция. Проучването е открило и връзка между загубата на мускулна маса и изтощаването на Т-клетките.

Бъдещи проучвания

Конкретно това проучване е фокусирано върху скелетните мускули, но кахексията предизвиква и стопяване на мастните тъкани. Затова учените предполагат, че при по-нататъшни изследвания могат да открият аналогична връзка между мастните тъкани и защитата на Т-клетките. Авторите на изследването също така отбелязват, че още не е ясно как точно се образуват предшествениците на Т-клетките в мускулната маса и се надяват при по-нататъшни проучвания да открият методи за борба и лечение на кахесия при хората.

Четете още: Кога може да се заразим с Ковид-19 повторно