Автор
Веселина Петрова

Докога ще ни държат вкъщи? Ето какво прогнозират учените

Карантината продължава. И въпреки, че носенето на маски вече не е задължително, трябва да бъдем много внимателни и да спазваме наложените ограничения. За да опазим живота и здравето – своите и на близките си.

Разбира се, съвсем естествено е всички да се питаме колко още ще продължи карантината. Отговорът на този въпрос е доста труден, предвид факта, че институциите не казват нищо по темата.



Ген. Мутафчийски сподели, че извънредното положение ще бъде отменено, когато няма епидемия. Кога ще се случи това, можем само да прогнозираме...

Според редица специалисти, пикът на разпространение на вируса у нас ще бъде след 2-3 седмици. Т.е. можем да предположим, че в края на април – началото на май ситуацията ще изглежда доста по-оптимистично. С други думи свободата ни може би ще бъде реална през втората половина на май.


Учени от университета на Хонконг пък са установили, че коронавирусът е силно активен при температура от около 4 градуса по Целзий и губи силата си, когато е горещо, пише medRxiv.org. Това само потвърждава тезата ни, че с настъпването на по-топлото време, вирусът бавно ще започне да отстъпва и на негово място ще се върнат доброто ни настроение и естествената ни социална активност.

„При 4 градуса по Целзий вирусът е способен да съществува над две седмици, но при покачване на температурата, той умира доста бързо”. Съгласно представената към публикацията таблица, ако температурата е 22 градуса по Целзий, коронавирусът проявява активност поне седмица, при 37 градуса - не повече от два дни, а при 56 градуса - по-малко от половин час.


В Италия броят на заразените върви надолу. Ако това се запази като тенденция, страната ще помисли за намаляване на рестрикциите и за постепенно възстановяване на икономиката, коментира премиерът Джузепе Конте в интервю за испанския El Pais. Ръководителят на италианския институт за обществено здраве ISS, Силвио Брусаферо, пък коментира в интервю за La Repubblica, че очаква блокадата да бъде удължена до Великден. Това означава, че в средата на април в Италия би трябвало да настъпи сериозна стабилизация на борбата с вируса и новините да са все по-положителни.

Което ни води пак в посока да прогнозираме, че у нас, предвид в пъти по-доброто положение с броя на заразените, благодарение на навременните мерки, ще има евентуална отмяна на карантината в средата на месец май...



И още нещо - учените установиха, че вирусът може да продължи да съществува от външната страна на медицинските маски най-малко седмица (при стайна температура и относителна влажност от 65 процента).
Според резултатите от изследването, върху хартия вирусът се задържа по-малко от три часа, върху дърво и тъкани - не повече от два дни, върху стъкло - по-малко от четири дни, върху неръждаема стомана и пластмаса - не по-дълго от седмица. Изводът? Перете маските за многократна употреба и дезинфекцирайте всички повърхности добре.