Автор
Woman.bg

Доматеният сок е по-добър от енергийна напитка за спортистите

Доматеният сок помага по-добре за възстановяване на мускулите след голямо натоварване от енергийните напитки, съобщи "Дейли мейл", позовавайки се на гръцки учени.

Доматите осигуряват жизненоважни химикали, които помагат на мускулите да се възстановят и на кръвната захар да се нормализира. Благодарение на тях вредните нива на ензими и протеини, увреждащи мускулите и мозъка, се връщат по-бързо в нормата.

За изследването си гръцки специалисти са направили тестове с 15 атлети за период от два месеца, като са ги изследвали преди, по време на тренировки и след тях. Деветима от спортистите получавали доматен сок след тренировките, а останалите – обичайната си енергийна напитка. Резултатите показват, че доматеният сок е много по-ефикасен.



Резултатите потвърждават тези от предишно шведско изследване, което установи, че доматеният сок намалява оксидативното увреждане на клетките след физическо натоварване. Оксидативното увреждане е резултат от химически реакции в тялото, при които се освобождават вредни молекули, богати на кислород. Те атакуват тъканите и водят до нежелани промени, които причиняват много болести.

Известно е, че антиоксидантите в доматите и съдържащият се в тях ликопен намаляват опасността от рак и сърдечносъдови заболявания.