Душът като развъдник на бактерии

24 септември 2009 | 00:52
3659
0
0

Американски учени установиха, че в две трети от душовете живеят цели колонии бактерии и дезинфектантите не помагат за унищожаването им, съобщи Дарик радио.

Влажната, топла и мрачна среда предлага на патогенните бактерии добри условия за живот, твърдят учените от университета в Колорадо. Основно с първите струи вода душът разпространява бацилите в най-ситните капчици, които човек много лесно може да поеме с вдишването.

Учените по молекулярна биология изследвали 45 душове от различни градове в САЩ. Резултатите показали, че в 30 от тях има огромни количества от бактерията Mycobacterium avium, която при хората със слаба имунна система може да предизвика болести на белите дробове. Учените препоръчват никога лицето да не се излага на първата струя вода, защото така може да се вдиша по-голямото количество бактерии.

Учените открили и над десет други вида бацили в различни конфигурации. Концентрацията на микроорганизмите в душовете е до 100 пъти по-голяма от водата във водопроводните тръби. Установено е още, че намиращите се бактерии в душовете нападат вече болните хора. От възможни инфекции от тези микроорганизми най-често страдат хората с отслабнала имунна система, бременните, възрастните и болните хора. Симптомите на тези инфекции са умора, суха кашлица, затруднено дишане и неразположеност.

Според учените хората трудно може да се преборят с тези бактерии. В Денвър душ, заразен с бактерията Mycobacterium gordonae, е бил дезинфектиран с хлор. Няколко месеца по-късно тестовете показали, че тази дезинфекция довела до тройно увеличаване на концентрацията на бактерията, което показва, че този вид бактерии са устойчиви на хлор. Изследването показва още, че в развитите страни микроорганизмите предизвикват повече проблеми от преди няколко десетилетия.

Факт е, че човек трудно се спасява от бактериите и в други среди. В предишни изследвания учените са открили микробактерии в завесите на баните, както и на повърхността на топлата вода в басейните, допълва БГНЕС. Като сравнение, в един кубик въздух в затворено пространство има близо един милион бактерии, а в един кубик вода от чешмата има до 10 милиона. Какво означава това, вземането на душ опасно ли е? "Естествено, че не е, ако имунната система не е по никакъв начин отслабнала", казват учените.

 

Коментари

Добави Коментар

Най-четени