Два балона и едно малко уиски, моля! Или защо ни се налага да дишаме райски газ по дискотеките?

По време на пандемията употребата на райски газ под формата на наркотик се засили в световен мащаб. Такава се забелязва в страни като Ирландия, Португалия, Холандия, Англия и … България.

Сигурно и вие сте виждали флакончета под формата на патрончета по парковете и дискотеките, а може би и сте използвали такива? Или пък сте забелязали вдишването на балони с райски газ, което се използва като форма на забавление в нощните заведения?



Ето какво е важно да знаете за райския газ:

Райският газ всъщност представлява диазотен оксид - газ, който при вдишване намалява времето за отговор на тялото и така предизвиква неконтролируем смях, замайване и чувство на релаксация. Заради анестетичниия си ефект се използва в хирургията и денталната медицина. Употребява се и при двигателите с вътрешно горене - добавен към горивото, увеличава мощността им. В хранителната индустрия пък присъства във флаконите с бита сметана.



До тук всичко звучи добре, къде тогава е проблемът? Усложненията при употреба на райски газ идват от факта, че ефектът от него е твърде краткотраен и неговите ползватели бързат да вземат нова доза. Предозирането с диазотен оксид пък би могло да доведе до халюцинации, главоболие, припадъци, повишен пулс, увреждане на нервната система, анемия, оток на мозъка, а в някои случаи и до смърт. Специалистите съобщават и за случаи, в които райският газ би могъл да засили или отключи депресивни състояния.



В България райският газ е широкодостъпен и неговата употреба не се контролира от органите на реда, а бърза проверка в интернет показва, че се предлага абсолютно свободно.