Автор
Ева Лъчезарова

Една истинска история: В навечерието на розовия месец държавата осъжда жени на смърт

Обикновено сте свикнали на страниците на нашето онлайн издание да четете за най-новите модни тенденции, за лъскавия живот на звездите, както и за уникални кътчета по света.

Няма нищо по-уникално обаче от човешкия живот, който ние често забравяме да ценим. Днес се срещнахме отблизо с една истинска история, която отново ни свали на земята и ни накара да се замислим затова първо как не оценяваме по никакъв начин това, което имаме и второ затова как една институция, която е създадена да помага, всъщност смазва последната надежда за живот.

Вероятно сте чували за Диана Борлакова. Както за много хора в България, нейната борба с коварна болест всъщност се превръща в борба с институциите. Диана се справя с тежката диагноза рак на гърдата вече 14 години. Минала е през ремисия, връщане на болестта и няколко борби за лекарства. Страшната истина е, че жената за трети път се бори за определен вид медикамент. „Всеки път е различно и стигам до там да видя, че чиновниците определят лечението на онкоболните, а не техните лекуващи лекари.“ - споделя тя.

Третото лекарство, което й бива отказано струва 7000 лв на месеца, а за нея то е единствената надежда за живот. След изпробването на други терапии това е последният шанс, както за нея така и за други жени в България. Медикаментът е в списъка с безплатни лекарства на Здравната каса, но се отпуска за други видове рак, не за рак на гърдата.

На 23-ти септември Надзорният съвет на здравната каса взема бездушното решение животоспасяващото лекарство да не бъде отпускано за лечението на рак на гърдата. Това лишава от шанс за живот 50 българки. Причината - няма пари. "Хората с онкологични заболявания не са разход, те имат лице, приятели, деца и мечти" - коментира Диана.



Месец октомври е световният месец за борба с рака на гърдата, а в България той бива честван по зловещ начин. „В навечерието на розовия месец, ние тук ще го отбележим като осъждаме на смърт жените, болни от рак на гърдата“ - споделя Диана. Тя се надява чиновниците, които отказаха лечение да нямат наглостта да се появят с розови лентички на 1-ви октомври. „Бих ги посъветвала да си сложат черни лентички“ - допълва огорчено тя.

"Аз съм жертва на тази система и въпреки нея съм жива. За мен е абсолютно бездушие да знаеш, че можеш да излекуваш някого и да го сложиш в папка "приключен".

От тук нататък Диана е подготвила писмо до всички институции в България, които биха могли да вземат отношение по проблема, което ще разпрати в началото на идната седмица. Тя е на мнение, че: "ако българската държава не може да се погрижи за своите граждани, ние сме в положението на сирийските бежанци и имаме пълното право да поискаме хуманно убежище в друга държава".

Ние можем да допълним само едно: поздравяваме Диана за борбеността, хъса за живот и желанието да помогне на други жени в нейното положение. Уверени сме, че нейната кауза ще има успех. Искрено се надяваме да срещаме повече жени като нея, които да вдъхновят всички нас затова да не гледаме с бездушие на проблемите, които ни обграждат ежедневно, да ценим живота си и да не се примиряване с несправедливостта.

ВИДЕО: