Независимо дали пиете кафето си черно и горчиво или подсладено и с мляко, в него има силна доза кофеин, която днес се е превърнала в ключов фактор за началото на деня при много хора.

Кофеинът е широко разпространен по целия свят и се консумира всекидневно както от децата (обичащи да си пийват кола), така и от седемдесетгодишните, които започват деня си с чаша чай.

Но какви са всъщност ефектите на кофеина върху поведението ни...

Повишава вниманието

Ако сте го забелявали, но имате съмнения, че просто си внушавате, не е така - кофеинът наистина повишава способността ни да се концентрираме и внимаваме. Този ефект е особено забележим например при събуждането сутрин или когато работите нощем. Но дори и нормалната за деня способност да се концентрираме се повишава при консумацията на кофеин.

Четете още: За какъв здравословен проблем алармират торбичикте под очите?

Подобрява ефективността

Кофеинът "събужда", а след това и помага да работите по-ефективно. Това вече е доказано от доста научни изследвания в последните години. Най-новото от тях, проведено от английския професор Андрю Смит от Университета на Кардиф, сочи, че хората, които изпълняват задачи, изискващи концентрация и повишено внимание, се справят видимо по-добре, когато са употребявали кофеин.

Разстройва съня

С повишените умствени способности обаче вървят и проблеми със заспиването и съня. И наистина - кофеинът доказано пречи на нормалното преминаване на организма в нощен режим, т.е. в режим на сън и отмора. В същото време наблюденията показват, че хората, които редовно употребяват съдържащи кофеин напитки, са привикнали към него и се повлияват по-слабо от негативните му ефекти върху съня.

Повишава чувството за потиснатост

Има няколко ситуации, при които консумацията на кофеин може да повлияе симптомите на понижено настроение и дори депресия, най-вече у хората, които вече са предразположени към нея. Недостигът на сън, свързан с консумацията на кофеин, може да изостри депресивните симптоми, затова този тип хора следва да избягват употребата на кофеин особено късно през деня или да спрат изцяло консумацията му. Внезапното спиране на кофеина обаче също може да влоши симптомите на депресията, като допълнително предизвика главоболие, раздразнителност и умора.

Четете още: Пушачите трябва да пият чай

Повишава тревожността

За някои особено чувствителни хора повишената функция на мозъка в следствие на кофеина може да доведе до повишено чувство на тревожност. Този ефект се проявява особено ясно при хора с тревожни разстройства, които приемат високи дози кофеин, пишат от dieti.info