Експерт е категоричен: Ще носите маските поне още няколко години

След кратък отдих през лятото, който успяхме да си вземем след обявяването на края на извънредното положение, наложено заради пандемията от новия коронавирус, светът отново е изправен пред вероятността от повторно затягане на мерките. Тревожните данни за нарастващия брой на заразени от различни точки на планетата зачестяват с всеки изминал ден. Великобритания, Испания, Франция, Чехия и др. страни от Западна и Източна Европа вече дадоха ход на някои забрани с цел ограничаване разпространението на вируса.

Според експертите настоящото покачване има сезонен характер, като се очаква пикът му да достигне през ноември-декември и дори да продължи до февруари, съобщава KP.ru.

Затова, и докато се намираме в подножието на втората вълна, лекари от цял свят силно препоръчват носенето на маски, без изключение. Можем да се заразим от всеки човек, с когото общуваме, независимо от това дали той кашля, или не. Всеки един от нас може да носи асимптоматично в себе си опасния вирус. В този случай само личните предпазни средства ще ни помогнат за намаляване на неговото разпространение и съответно концентрацията му в организма, предупреждава руският епидемиолог д-р Михаил Фаворов.


Обикновената маска за уста в никакъв случай не предпазва 100% хората от зараза със Sars-CoV-2. Но носена от заразен човек, тя намалява значително разпространението на капки и съответно прави риска от зараза за другите по-малък, пояснява пред изданието експертът.

„Носенето ѝ е особено добра идея, защото никой не може да изключи, че човекът насреща не носи вируса. Понякога симптоми като кашлица и температура могат да бъдат толкова леки, че едва да се забелязват, или вече може да сте заразни, но симптомите да се появяват малко по-късно.“

„Ако болен и здрав човек влязат в контакт, но в същото време носят маски, тогава болният ще прехвърли вируса в по-лека форма. Ако маската е само на здравия човек, тогава има вероятност той да бъде заразен със значително по-голяма доза от вируса. Ситуацията при пандемия, когато милиони хора са болни, е много специална. Следователно носенето на маски е социална необходимост. И ние трябва да направим така, че да се съобразим с тези изисквания и през цялата 2021 г.“, допълва още епидемиологът.


На въпроса дали ще има необходимост от втора самоизолация, и тук Фаворов е категоричен, че щом епидемията достигне своя връх и местата за хоспитализиране на тежко болни свършат, хората сами поискат да преминат към дистанционно обучение или съответно на работа от разстояние.

„Сега все още живеем в инерцията от летния период, когато заболеваемостта, въпреки че я имаше, висока смъртност не се наблюдаваше. Но да не забравям какво се случи преди това в Перу и в Бразилия - там труповете лежаха по улиците, нямаше къде да ги поставят. Да не забравяме, че в Испания цял леден дворец беше пригоден за съхранение на мъртвите. Дай Боже, да не стигаме повече до сблъсъка с подобни трагедии“, припомня епидемиологът.

Ясно е, че днес светът вече не е същият. Няма и да бъде същият и след пандемията.

За да се справи човечеството с Ковид-19, над 70% от населението на планетата трябва да го преболедува, припомня още лекарят. Що се отнася до обикновения живот, според прогнозите на експерта ситуацията ще се стабилизира едва през лятото на 2022 година. И то в най-добрия случай.

А дотогава, нека да не пренебрегваме съветите на специалистите. Макар научните доказателства за това колко ефективни са хирургическите маски за тези, които ги носят, да са неубедителни, факта е, че тези, които ги слагат, получават определена степен на защита, дори и ако някой е кихал срещу тях. Маската за лице не може да навреди, особено там, където е най-трудно да се спазва дистанция от другите: в супермаркети, аптеки или при лекаря.

Маските са по-добрата алтернатива от нищо, една от многото мерки, които биха могли да намалят риска за нас и за другите.

Че в последно време май най-голямата драма в живота на българина се оказаха тъкмо маските за магазина и градския транспорт. Само че забравяме, че именно този бунт срещу маските не е нищо друго, освен израз на безхаберието, на липсата на дисциплина, на отказа да се спазват правила, на моралния дефицит на съпричастност към по-уязвимите. И олицетворение на една ужасна арогантност, подсилена от социалните медии, че байчо ви знае повече от всеки друг, особено пък от „некви там учени“. Защото той, байчо ви, мили наивници, разбира еднакво добре и от астрофизика, и от медицина, и от микробиология... защото, видиш ли, има профил във Фейсбук и много чете в Интернет. В Интернет, разбираш ли. И е голяма работа!

Четете още: Д-р Калин Лисички: Вашето дете ще боледува 6 до 8 пъти годишно и вие нищо не можете да направите