Експерти със зов за помощ: Отхлабването на карантината е супер опасно

Разхбалването на мерките срещу коронавируса крие сериозни рискове от втора вълна, предупреждава в заглавие руският в. "Независимая газета", позовавайки се на мнението на експерти.

В публикацията се посочва, че ваксина и лечение на новия вирус към момента все още няма, което е категорична предпоставка за опасност от нова, още по-голяма вълна.

Изданието цитира и данни от Пентагона, според които преболедувалите новобранци в САЩ се оказват доживотно негодни за военна служба. Акцентира се и на факта, че шведската стратегия за изработване на масов имунитет е претърпяла пълно фиаско.


Сред аргументите в статията, са и тези, че отхлабването на карантината ще разклати повторно и без това нестабилните все още основи на здравната система. Споменава се и тревожната статистика на новозаболели в Китай, който уж се бе преборил с КОВИД-19.

"Краят на "неработните дни" в Русия е началото на пълен с рискове път към що-годе безопасно съвместно съществуване с опасния вирус. Ако Русия избегне криза в здравеопазването поради недостиг на реанимационни отделения, ще трябва да създаде и оперативна система за достоверно тестване на населението", пояснява "Независимая газета".

Безпокойството сред медиите идва и от все по-нарастващия брой на руски медици, работещи на първа линия, които масово напускат клиниките, вследствие на физическо и психическо изтощение и липса на оптимално добра защита от епидемията".


"Недостигът на маски, ръкавици и шапки остава сред основните проблеми. Няма достатъчно защитни костюми дори в Москва и Санкт Петербург, камо ли в далечните региони. А лекарите, медицинските сестри и санитарките имат същото право на живот като всички останали хора", алармира изданието.

"Човечеството скоро ще получи реално действащо лекарство срещу COVID-19", уверява пък пред "Известия" вирусологът Павел Волчков.
"Става дума за препарат, подпомагащ имунитета чрез изкуствено добавяне на антитела - така се намалява времето за имунен отговор на организма. Разработва го компанията Regeneron Pharmaceuticals, обещала да започне клинични изпитания през юни, за да продава лекарството още в началото на есента", уточнява експертът. Такъв лек обаче, разбираемо, все още не е готов и всички трябва да бъдем много предпазливи, съветва специалистът.

Междувременно, от другата страна на Океана, епидемиологът Антъни Фаучи - водеща фигура в оперативния щаб на Белия дом за борба с КОВИД-19 и съветник на Доналд Тръмп по здравни въпроси, заяви на изслушване в Сената в САЩ, че може да има много тежки последици от твърде прибързано отваряне на американската икономика в обстановка на епидемия.

"Броят на починалите от новия коронавирус в САЩ може да е по-висок от официално обявения...
Последиците може да са много тежки, ако някой щат, град или област решат да отворят икономиката си, преди да са налице необходимите условия, по-специално спад на заразяванията в продължение на 14 дни и капацитет на щатите да реагират на нови заразявания", заяви епидемиологът и изрази опасение, че на места може да възникнат нови огнища на зараза. Той е категоричен, че с отварянето на икономиката неизбежно ще възникнат нови и още по-голям брой случаи на зараза, което от своя страна ще спъне още повече процеса на икономическото възстановяване.

Според прогнозите му създаването на ваксина срещу новия вирус ще се забави значително във времето и едва ли такава ще има до началото на новата учебна година. За разработването ѝ ще са нужни 12-18 месеца, а от януари, когато работата е започнала, до сега, са минали едва пет месеца.

Антъни Фаучи

Четете още: Българската ваксина срещу КОВИД-19 ще е готова до 3 месеца