Автор
Цвета Герчева

Есенната депресия - защо всички сме нейни потенциални жертви

Есента отново дойде с аромат на сладко от сини сливи, печени чушки и домашна лютеница. Големите летни отпуски са съвсем към своя край, а разточителният ритъм на топлите дни на август отстъпи място на напрегнатия работен график през септември.

И макар да прибираме в гардероба ефирните рокли с щипка носталгия към лятото, знаем че най-хубавото тепърва предстои - време е за онези дъхави есенни утрини, които ни посрещат с килим от току-що паднали златни листа, мокри пътеки в парка и бавен, едва доловим есенен дъжд. Настъпва сезонът на любимата охра, на равносметката и на вкусните плодове и зеленчици, които точно сега са наистина най-полезни.

Вярно е, обаче, че есента ни носи и онези леко меланхолични моменти, в които си казваш - да - топлите дни на плажа свършиха, но пък е време да сложа онова вълнено сако, което толкова много обичам, и да извадя шала от мек кашмир, който от няколко месеца чака кротко в дъното на шкафа.

Есен е! И наред с мноогобразието на багрите тук-там прозира тъгата и меланхолията... а понякога студеното време ни прави по-тъжни. И психолозите обясняват защо.

Според тях студеното време понякога ни прави малко по-тъжни. Особено след края на отпуските и почивката през август - септември идва с нови предизвикателства, срокове, работно време и студени вечери. Може и да не си даваме сметка, но организмът ни се оказва подложен на голям стрес, а ние неусетно ставаме по-нервни, по-депресирани и усещаме истинска липса на енергия.



Все пак специалистите дават лъч надежда. Лошото есенно настроение и стресът от връщането на работа в офиса могат да бъдат преборени лесно, само благодарение на някои билки и малко повече активност. Разбира се, правилната диета помага неимоверно много за възстановяването на есенния баланс в тялото.

Ето кои са най-важните неща, които трябва да направите, за да помогнете на организма да се пребори с негативните есенни дни:

Излезте. Просто излезте навън.

За да преборите есенната умора и липсата на тонус и добро настроение, понякога просто най-лесната рецепта е да излезете и да се поразходите на въздух. Изпитана тактика открай време, разходката сред природата е лек, препоръчван от редица психолози като начин да рестартираме мислите и емоциите си.

Добра храна, добро настроение

Да се храним правилно е истинско изкуство. Едва ли, обаче, има по-добър сезон от годината за една разтоварваща плодово-зеленчукова диета. Именно сега е моментът да помогнем на тялото да засили защитните си сили - дъхавите плодове са идеално узрели, по пазарите могат да се намерят сочни праскови, ябълки, круши, дини, пъпеши, сливи, смокини, къпини и още куп вкусни изкушения. Сега е моментът да "заредим" витаминната банка на тялото, за да можем да се преборим по-лесно с гриповете и настинките в студените дни.

Билките, които гонят хроничния стрес

Хроничният стрес, който се връща сякаш като с бумеранг след края на летните отпуски, може да бъде не просто неприятен, но и опасен за организма. Не забравяйте, че лошото настроение и тревожността понижават имунитета и могат да бъдет причина за високото кръвно налягане. За щастие природата ни е дала лек за тези състояния, а в първите дни на есента лошото настроение и безпокойството наистина могат да останат в миналото, ако се доверите на силата на някои билки, доказали въздействието си връху човешкия организъм. Това са Маточината, Лавандулата и Ашвагандата, която пък е считана за билката на младостта и е една от основните билки в Аюрведата.


Когато става въпрос за безпокойство, нервност и лошо настроение, комбинацията от Лавандула, Маточина и Ашваганда е просто безценна. Именно тези три билки влизат в състава на Бланд - хранителна добавка, която ни помага да се преборим ефективно с ежедневния стрес. Бланд е напълно натурален продукт, като уникалното на тази специална билкова комбинация е, че не намалява работоспособността, не причинява сънливост и не води до зависимост. Освен това влияе благотворно на нервната система и благоприятства нормалната сърдечна дейност.