Автор
Woman.bg

Есенните супер храни, на които да се спрете

Есента е подходящото време да засилите имунитета си, а най-добрият начин да направите това е чрез някоя от суперхраните, които съдържат безброй полезни вещества.

Днес ви представяме списък от есенните супер храни, на които да се спрете точно сега:

Брюкселско зеле

Порция брюкселско зеле (половин чаша) ни снабдява с 20 основни витамини, включително 48 милиграма от важния антиоксидант витамин С, много витамини от В групата и 604 международни единици (IU) витамин А. Витамин А допринася за това нашите ретини да различават цвят, докато каротеноидите зеаксантин и лутеин – които също се съдържат в брюкселското зеле – помагат за филтриране на светлината, така че ретините да не са изложени на пронизващите ултравиолетови лъчи.

Фурми

Във формите не се съдържа холестерол, като те понижават нивото на вредния и регулират глюкозата в кръвта. Идеален заместител на сладките неща и идеален избор за диети и здравословни хранителни режими. Ниският гликемичен индекс ги прави подходящи за диабетици.

Тикви

Оранжевият цвят на плода се дължи на голямото количество каротин (провитамин А), който в някои сортове надвишава дори този в морковите. Затова само от 100-120 гр. тиква можете да си набавите необходимата дневна доза от витамина.

Ряпа

Ряпата е богата на витамин С: 100 грама бяла ряпа предоставя 34% от необходимата дневна доза от витамина. Любопитно е, че листата на ряпата съдържат повече от него, отколкото корена.

Нар

Съдържа 40 процента от дневната доза витамин C, която ви е нужна!

Сладък картоф

Сладкият вариант на картофа не съдържа мазнини и холестерол и в същото време е с много ниско съдържание на натрий. Освен това той е източник на растителни влакна и има високо съдържание на витамини А и С.