Ето какво би станало със света, ако всички бяхме вегетарианци

15 юни 2017 | 11:58
8682
4
Снимки: Pexels, Pixabay
4

Замисляли ли сте се какво би се случило с нас, хората, и живота на Земята, ако не консумирахме месо? Как би повлияло спирането на цяла една индустрия върху климата и икономиката? Дали ще бъдем по-здрави или точно обратното? Как ще се отрази тази промяна на емоционалното ни състояние и ценностна система?Отговорът на тези и още въпроси вижте в следващите „за“ и „против“ употребата на месни продукти:

  • Ако до 2050 година всички станем вегетарианци, ще има 7 милиона по-малко смъртни случаи годишно (поне така сочат някои изследвания, не всички).

  • Метанът, който се произвежда при обработката на червеното месо, представлява 60% от всички вредни емисии, отделяни за създаването на хранителни продукти.

  • Фермерите, които разчитат предимно на продажбата на месо, ще изживеят силна финансова криза, а номадските племена, чийто поминък е животновъдството, ще загубят социокултурната си идентичност.

  • Връщането на бившите пасища в естествени местности и гори ще възобнови биологичното разнообразие и едва ли не ще спре глобалното затоппляне.

Ако всички бяхме вегетарианци

  • Всички хора, които са ангажирани в производството на месо, трябва незабавно да се ориентират в други алтернативни отрасли като селско стопанство, залесяване и биоенергетика. Липсата на подобни алтернативи или невъзможността за преквалификация би могла да доведе до масова безработица и социални катаклизми, особено в по-малките градове и селата.

  • Ако стадата от овце изчезнат, това всъщност ще повлияе негативно на биологичното разнообразие. Когато пасат, овцете оформят по уникален начин растителността и дори да не се отглеждат за храна, вероятно ще се плаща на пастири, които да водят стадата за ради екологичните нужди на планетата.

  • Ще трябва да забравим за прасенцето по Коледа и агънцето по Гергьовден. С други думи, когато изгубим консумацията на месо, с нея изгубваме и нашите традиции.

  • Когато спрем употребата на месо, ние всъщност ще похарчим много повече пари за набавянето на всички полезни вещества, които се съдържат в месните продукти.

А вие чувствате ли се изкушени от идеята да станете вегетарианци, дами?

Четете още: Плюсове и минуси на кафето

Още по темата

Коментари

4 Ethanael
  28 юни 2018 | 10:19 отговор
 

As Charlie Sheen says, this article is "WNNGINI!"

 
3 aergadgs
  16 юни 2017 | 00:03 отговор
 

По-тъпа статия не бях чел. Човечеството неизбежно ще мине към вегетарианство ако иска да оцелее, най-малкото защото място за добитък за 12-14 милиарда души няма. Освен ако не изсечем де що гора има както обичат да пропагандират олигофрените с бахура за закуска.

 
2 Elle
  15 юни 2017 | 17:53 отговор
 

Човека е всеяден вид, от което следва, че веганите и вегетарианците вървят срещу естествения ред на нещата... и не няма да стана веган/вегетарианец.

 
1
  15 юни 2017 | 16:17 отговор
 

Универсален въпрос, който обаче няма универсален отговор. Няма човек с човек еднакъв, нито духовно, нито мисловно, нито физически. Всеки трябва да открие сам най-добрата храна за него. Според своята индивидуалност, своята потребност,своята географска ширина и своята готовност. Всеки човек е на различен етап в развитието си и затова всяка препоръка в някаква посока - към вегетарианство, или към отричането му предизвиква яростна съпротива.

 
 
15 юни 2017 | 23:11

Ами аз не съм чувал някой месояден да пропагандира - ние сме нормалните. Само вегетарианците и веганите постоянно пропагандират. Като гейовете са, сякаш някой им пречи да ядат каквото си искат. Всъщност знам, че го правят /пропагандирането/ защото си мислят, че така изглеждат по-възвишени и специални. Не мога да им помогна.

 
жжж
16 юни 2017 | 00:05

Естествено светът е пълен с бахурни дебили, които еволюционно са някъде около чехълчето. Просто светът е шарен, а и продавачи на бензиностанция все още са ни нужни

Добави Коментар

Най-четени