Автор
Woman.bg

Ето какво ще се случи с тялото ви, ако откажете алкохола

Все повече милениали или по-конкретно цели 59% се опитват да намалят употребата на алкохол, разкрива проучване на Heineken.

Те споделят, че вечерите, в които прекаляват с алкохола, са им причинили не само силен махмурлук на следващия ден, но и са накърнили социалния им статут (става дума за пиянските снимки, които се пускат в социалните мрежи).

Но отказът от алкохол или намаляване на употребата му на седмична база има редица други позитиви върху тялото.

Какви точно може да видите в следващите редове:

Ще отслабнете

Наясно сте, че ако искате да влезете в онази любима рокля, която не ви става от близо две години насам, трябва да минете на диета и да се попотите във фитнеса.

Но малко дами си дават сметка, че дори и да започнат специален хранителен и тренировъчен режим пак няма да достигнат мечтаните килограми, ако не откажат от алкохола.

"Много от нас не подозират колко захар и празни калории приемат чрез любимите си алкохолни питиета. Голяма чаша вино, например, се равнява на калориите на един сладолед. Ако изпиете половин чаша ябълков сайдър пък, все едно сте изяли цял донът", споделя съветникът по здравословен начин на живот Джейк Уилямс.

Да, несъмнено е безсмислено да се лишавате от любими, но калорични храни, за да наваксате по-късно с калориите чрез алкохол.

Освен това алкохолът увеличава апетита, разкрива медицинско проучване. Употребата на алкохол увеличава моментната консумация на храна с повече от 30%, сочат данните.

Отделно алкохолът блокира усвояването на приетите чрез храната мазнини. Това означава, че храни, богати на мазнини като сирената, ядките и рибите, няма да бъдат добре обработени от организма и ще се уталожат като подкожни мазнини в тялото.

Ще се подобри състоянието на черния ви дроб

За никого не е тайна, че алкохолът влияе негативно върху състоянието на черния дроб – органа, който е натоварен с преработката на питиетата, приемани от нас.

"Добрата новина е, че черният дроб е единственият орган в тялото, който може да се регенерира. Така че увреждането, което сте му причинили чрез прекаляването с алкохол, е обратимо. Ако спрете да пиете няколко седмици, черният дроб трябва да започне да се самовъзстановява и да се отърве от излишната мазнина, която се е натрупала около него с течение на времето. Един месец без алкохол в комбинация с редовни физически упражнения и здравословна диета може да направи чудеса за здравето ви", разкриват експерти.



Ще отпочивате по-качествено

Мнозина не знаят, но алкохолът влияе зле на съня. Затова, ако се откажете от чашката/ите червено вино вечер, със сигурност сутрин ще се будите по-свежи, отпочинали и тонизирани.

Алкохолът причинява сънливост и е вероятно да заспите по-бързо след обръщането на няколко чашки. Но не се залъгвайте, това не означава, че ще спите по-добре.

Алкохолът увеличава производството на химикала аденозин, който създава усещането за сънливост и поддържа съня. Затова и след употребата на няколко питиета ще заспите доста по-бързо от обикновено. Високите нива на химикала обаче не могат да се поддържат в тези граници дълго. Организмът отчита, че те не са в характерните си норми и се опитва с все сили да ги понижи, поради това те не просто падат, а се сриват. И след като нивото на аденозин спадне значително, е доста вероятно човек да се събуди, преди в действителност да си е отпочинал.

Алкохолът влияе зле на съня и поради друга причина - спиртните напитки блокират БДО съня (бързо движение на очите, от англ. REM) – етапа, който се смята за най-възстановяващ за организма.

Затова е възможно човек да спи дори осем часа след пиянска вечер и на сутринта отново да не се чувства отпочинал, именно защото не е могъл да достигне най-пълноценната фаза от съня.

Ще се отървете от проблемната кожа

Само след няколко седмици без алкохол ще забележите, че кожата ви изглежда по-добре. Причината е, че спиртните напитки влияят зле на кожата.

Алкохолът дехидратира организма, което неминуемо ще повлияе и на кожата на лицето ви. Как ли? Тя ще стане по-суха и ще се характеризира с лющещи се участъци.

Системната употреба на алкохол разширява кръвоносните съдове, а трайното уголемяване на капилярите по кожата на лицето предизвикват купероза, която се характеризира със звездовидни зачервявания по лицето.

Сладките питиета, богати на захар, пък влияят зле върху младешкия вид на кожата и според дерматолозите са един от основните фактори, причиняващи бръчки.

Напитките като Маргарита, съдържащи сол, пък са виновникът за отоците по кожата и подпухналото лице на сутринта след парти с приятели.

Ще се чувствате по-щастливи в дългосрочен план

Консумацията на алкохол бързо покачва нивата на серотонин – хормона на щастието, поради което пиещите се чувстват еуфорични и щастливи. Това усещане обаче е временно.

След като влиянието на алкохола премине, нивата на серотонин падат рязко. Стойностите им са много под нормата, тъй като серотониновите депа в нервната клетка са изчерпани заради предишния пик на хормона и човек изпитва силна тъга без видима причина.

При честа употреба на алкохол намалява синтезът на серотонин. Всичко това може да доведе до сериозни депресивни състояния.