Автор
Ева Григорова

Ето кое е най-доброто време, по което да приемате цинк

Цинкът е един от най-важните микронутриенти в нашето тяло, а през последната година и половина за всички ни стана ясно колко важен е той за състоянието на имунната ни система. Дневната доза, необходима за оптимално здраве е 8 мг при жените и 11 при мъжете.

Цинкът може да бъде открит в храни като червеното месо, пилешкото, бобовите, ядките, пълнозърнестите храни, млечните продукти и стридите.

Предвид влошеното качество на хранителните продукти, които приемаме обаче, при доста хора се среща дефицит на цинк. Това е особено валидно за веганите и вегетарианците, чиято диета предполага включването на по-малко продукти, богати на ценния минерал.



Изследванията показват, че няма значение дали приемате цинк сутрин или вечер, защото тялото го метаболизира по един и същи начин. Лекарите обаче са забелязали, че за някои хора е неприятно да приемат добавка с цинк на гладно, особено сутрин, затова съветват ако забележите, че стомахът ви не приема добре цинка, да помислите дали не е по-добре да започнете да го приемате вечер. Освен това редица изследвания показват, че по-късният прием на цинк води до по-спокоен сън, което е допълнителен бонус.



Имайте предвид обаче, че високият прием на някои вещества повлиява негативно абсорбирането на цинка от организма. Сред тях са: храни, богати на фибри, фосфор, мед и желязо. Ако хапвате такива храни често, стремете се да приемете добавката си с цинк поне два часа след хранене.

Woman.bg напомня: Имайте предвид, че бременните жени се нуждаят от поне 11 мг, а кърмещите майки е добре да се стремят към 12 мг цинк дневно.