Колкото и грижи да полагаме за външния си вид и най-вече за кожата на лицето си, идва моментът, в който годините си казват тежката дума. Знаете ли, че при повечето жени има конкретна възраст, при която настъпва тази промяна? Разбира се, измененията по кожата ни не се появяват изведнъж, но сякаш една сутрин се събуждаме, поглеждаме се в огледалото и осъзнаваме, че ходът на времето е оставил своя отпечатък. В това няма нищо притеснително, стига да приемем възрастта си и да полагаме повече грижи за лицето си.

При много жени една от първите индикации са тъмните кръгове под очите и малките бръчки, които с времето се увеличават в тази област. Затова е хубаво да започнем да използваме околоочен крем след 21-22 г. При някои дами първите по-големи бръчки се появяват на 29 г. При други това се случва след 30-годишна възраст, между 35 и 40 г. Но когато и да се случи, истината е, че е стряскащо и неочаквано. Всички знаем, че този момент ще настъпи и правим усилия да го отложим още малко във времето, но той все пак идва. Един ден просто излизаме сънени за работа и след 2-3 часа се поглеждаме в огледалото и установяваме, че тъмните кръгове под очите и бръчките, които сме мислели, че са отпечатък от възглавницата, все още си седят върху лицето.



Ново изследване, проведено в САЩ, сочи че най-подходящата възраст да започнем да използваме anti-age продукти и да наблегнем на козметика богата на витамини (С, Е) и антиоксиданти е след като навършим 20 г. Въпреки че тогава кожата ни не дава признаци, че имаме нужда от подмладяваши кремове, е доказано, че сме подложени на достатъчно стрес, който неминуемо се отразява на лицето ни, но виждаме последствията след години.

Когато метаболизмът ни започне да се забавя след 30-та ни годишнина, тогава тялото ни произвежда и по-малко колаген. Затова кожата ни изглежда по-изтощена и все повече имаме нуждата да приемаме витамин В3, който ще спомогне метаболизма и производството на колаген.

След като навършим 40 г., е добре да започнем да посегнем към ретинола и гликоловата киселина, които да възстановят възпроизводството на кожните клетки.



Около 50-годишна възраст, когато е вероятно да настъпи и менопаузата ни, кожата се изсушава все повече, затова е необходимо да я хидратираме повече. За целта е добре да бъдат използвани различни масла. След 60 г. възрастта неминуемо оказва влиянието си върху кожата, но според проучването тичането в парка два пъти седмично прави чудеса с цялостния ни вид.

Любопитен факт е, че жените в Арфика остаряват много по-бавно, отколкото в останалите части от света.

Бръчките и първите признаци на стареене на кожата при всяка дама се появяват в различен етап от живота в зависимост от раса, начин на живот, наследствена предразположеност и други фактори, но приблизителната възраст е около 30 г. Според специалистите, провели проучването, ключът към гладката и подмладена кожа е в здравословния начин на живот, 8-часовия сън, богатата на протеини храна и използването на правилните козметични продукти.

Четете още: Здравословното хранене било вредно