Автор
Woman.bg

Ето кои плодове и зеленчуци трябва да ядете с кората и защо

В тази статия ще ви разкажем кои плодове и зеленчуци трябва да ядете с кората, за да извлечете максимална полза от тях. Разбира се, в този случай трябва да консумирате продукти, отгледани без прилагане на вредни химикали.

Киви


Изобщо не се съмняваме, че досега сте изхвърляли кората на кивито – тя е „рошава“ и грапава и изглежда непригодна за ядене. Но в „кожата“ на кивито се съдържат повече микроелементи, отколкото в сладката зелена сърцевина. Благодарение на антиоксидантите кафявата кора има противовъзпалителни, антиалергенни и противоракови свойства. Освен това съдържа витамини А, В1, В2, В9, С, РР и Е и затова е полезна за имунитета. Ако текстурата на кората не ви е приятна, можете да си направите смути от киви или да си взимате специалния сорт кивиньо, който е с гладка повърхност.

Ябълки


Кората на ябълките е гладка, но при много сортове е доста твърда и жилава, което прави дъвченето й не съвсем приятно. Ако обаче нямате проблеми със стомаха и зъбите, най-добре яжте ябълките, без да ги белите. Кората съдържа много фибри, които са полезни за храносмилането. В обелките на една голяма червена ябълка се съдържат 45 мг. калий, 2 мг. калций и 4 мг. витамин С. Кората е богата и на кверцетин – мощен антиоксидант, който забавя стареенето на клетките. Тритерпеноидите потискат растежа на раковите клетки в дебелото черво, черния дроб и млечните жлези, а урсоловата киселина е полезна при сериозни физически натоварвания.

Праскови


Не всички харесват кадифената кора на прасковите – и затова тя често се озовава в кофата за боклук заедно с всичките микроелементи, полезни за сърцето, кръвоносните съдове, очите, кожата и имунитета като цяло. Ябълкова и винена киселина, цинк, калий, магнезий, витамини от група В, витамини С, К, РР и каротин – всичко това се съдържа в прасковената кора.


Цитрусови плодове


Кората на лимоните, портокалите, мандарините и грейпфрутите е източник на полезен за организма цитрусов пектин. Съдържащите се в нея ефирни масла понижават стреса и спомагат за здрав сън. Полиметоксилираните флавоноиди в кората пък помагат за профилактика срещу атеросклероза. Ако не ви се дъвчат пресни обелки, можете да ги настържете на ситно ренде и да ги добавяте за аромат в печивата или в чая си.

Картофи


Картофите са изключително богати на полезни и хранителни вещества – и 20 % от тези вещества са концентрирани в кожата. Заедно с обелките в кофата отиват желязо, калий, витамини от група В и ценни фибри. Непосредствено под горния тънък слой кожа е съсредоточен туберинът, който е съставен от албумини, глобулини и протеини. По състав той е достатъчно близък до белтъчините в човешкото тяло и затова се усвоява почти без остатък. И всичкото това богатство бива безмилостно премахнато с белачката... За да запазите всички полезни вещества в картофите, най-добре ги печете небелени на фурна. Ако все пак се налага да ги обелите, не изхвърляйте обелките. В Естония например пържените обелки от картофи са доста популярно мезе.

Моркови

Време е вече да се отърсите от предразсъдъците си и да спрете да остъргвате морковите. Достатъчно ще е да ги измиете добре с вода и да ги изтъркате с четка. За награда ще получите мощна порция витамин А, както и калиеви соли, които са крайно необходими при заболявания на сърцето, кръвоносните съдове и бъбреците. Всички антиоксиданти са съсредоточени в повърхностния слой на морковите и точно под него.

Пащърнак

Той много прилича на морков, само дето е бял на цвят. И при него по-голямата част от полезните вещества се намира в повърхностния слой и непосредствено под него. Сярата и силицият ще предпазят ноктите ви от чупливост, хлорът и фосфорът ще се отразят добре на дихателните ви пътища, а високото съдържание на калий ще повиши мозъчната активност.

Домати

Диетолозите като цяло са на мнение, че плодовете, които растат над земята, не бива да се белят. Кората им съдържа много неразтворими влакнини, които са необходими за качествена работа на чревния тракт. В обелките, които изхвърляте, има и достатъчно калий, магнезий, калций, витамини от група В и витамин С. Доматите трупат в кората си и флавоноиди, които имат противовъзпалително и антиоксидантно действие.

Патладжани


Ако патладжанът е млад и пресен, най-добре ще е да го изядете с кората. Беленето няма да го отърве от горчивия му привкус, но пък ще премахне куп полезни вещества. Именно в кората на патладжаните се съдържа ценният фитонутриент насунин, който е мощен антиоксидант и забавя процесите на стареене. Хранителните влакнини пък подпомагат дейността на стомашно-чревния тракт.

Краставици

Обикновено режем „опашката“, белим кората и си правим маска за лице от цялото това богатство, докато си режем салатата. Кората на краставицата обаче е полезна и за вътрешна употреба. Антиоксидантите стимулират имунната система, влакнините са полезни за стомашно-чревния тракт, а алкалните соли и йодните съединения улесняват извеждането на токсините от организма. Освен това в обелките на краставицата има много витамини С, В1, В2, биотин, каротин, калций, калий и магнезий.


Банани

Банановата кора дължи жълтия си цвят на лютеина. Това вещество е много полезно за очите, а човешкият организъм не е способен да го синтезира. Банановата кора съдържа и триптофан, който е полезен за сърцето и помага срещу чести смени на настроението. Не ви съветваме обаче да ядете директно кората. По-добре я смелете и я добавете в смутито си.

Нар


Кората на нара е богата на дъбилни вещества, които помагат при стомашни разстройства и имат противовъзпалително и антимикробно действие. Не е препоръчително обаче да ядете кора от нар в суров вид. По-добре я почистете от бялата част, изсушете я, смелете я и я консумирайте под вид на отвара или чай.