Компанията BioNTech, която е разработила 90% ефективна коронавирусна ваксина в сътрудничество с американската Pfizer, ще произведе 1,3 милиарда дози до края на 2021 г. и ще я направи достъпна по целия свят, заяви турският собственик на германската фармацевтична компания Уур Шахин.

„Стремим се да доставим първата част, няколко милиона дози на САЩ и Европа до януари“, каза Уур Шахин. Според Шахин тяхната компания вече е отворила съоръжение в Германия, за да започне производството на ваксината „BNT162b2“.

Според съобщенията в медиите от САЩ, цената за всяка доза от ваксините може да бъде около 21 долара (35 лева), писа Марица.


„Когато американските и европейските служители дадат своето одобрение, ние ще започнем да доставяме ваксините от декември. До шестия месец на 2021 г. ние се стремим да произведем и изпратим 200-300 милиона дози", коментира още Шахин, който ръководи компанията със съпругата си д-р Йозлем Тюречи.

„Нашата цел е да произведем между 1,3 и 1,5 милиарда дози до края на 2021 г. Pfizer ще произвежда 100 милиона дози месечно в САЩ, докато ние ще работим в Германия. Мисля, че ще постигнем целта си ”, каза той.

„Ще си сътрудничим със САЩ, ЕС, Япония, Великобритания и Китай за разпространението“, добави той.


На въпроса дали целият свят ще получи от ваксината, лекарят отговаря откровено, че „ваксината трябва да бъде достъпна не само за богатите страни, но и за страните със слаба икономика. Работейки с други компании, мисля, че можем да изпратим ваксините на целия свят. "

„Ваксините могат да се съхраняват и в нормални хладилници до пет дни", казва още лекарят


Роден в квартал Искендерун в южната турска област Хатай през 1965 г., Шахин се премества в Германия с родителите си, когато е само на четири години. Баща му е гастарбайтер, турски мигрант във фабрика на Форд в Кьолн. Съпругата му д-р Тюречи, която е главен медицински директор на BioNTech, е родена в Германия и е дъщеря на турски лекар, мигрирал в страната от Истанбул.

Шахин се обучава за лекар, който учи в Кьолн и Хамбург, преди да насочи вниманието си към изследване на имунотерапията. Днес 55-годишният Шахин и 53-годишната му съпруга са сред 100-те най-богати германци, като стойността на тяхната компания BioNTech скочи до 21 милиарда долара след пробива на ваксината.