Ето в каква последователност се появяват симптомите на коронавирус

Някои от симптомите на ковид, включително температура, са почти неразличими от тези на сезонния грип. Изследване, проведено от Университета на Южна Калифорния, обаче показва, че при ковид-19 симптомите често се появяват в определен ред. Това откритие може да помогне на хората, които се съмняват, че са се заразили с новия вирус да се изолират по-рано и да потърсят лекарска помощ.

Учените достигнали до своето откритие след като анализирали данни от над 55,000 потвърдени случая на коронавирус в Китай.

Според проучването най-честият ред, в който се появяват симптомите на ковид-19 е следният:

1. температура
2. кашлица или болки в мускулите
3. гадене или повръщане
4. диария

За сравнение пациенти, които са заболели от сезонен грип, най-често развиват първо кашлица и по-късно температура. Въпреки новото откритие, все още съществува възможността сезонният грип да бъде объркан с коронавирус, тъй като той започва изведнъж и също има сходни симптоми.



В допълнение към това анализ от данни на различни болници показва, че при множество пациенти липсва температура или респираторни проблеми. Някои от тях имат само загуба на вкус и/или мирис, специфично зачервяване на пръстите на краката или на ръцете или пък силно главоболие.

Четете още: Хората, които са били болни от коронавирус, имат антитела до 5 месеца

Четете още: Инфографиката, която ще ви спаси от коронавирус!

Четете още: 5 признака, че сте прекарали Kовид-19, без да разберете