Автор
Ева Григорова

Ето я най-токсичната опаковка, в която можете да сложите храната си!

Въпреки широката дискусия относно опазването на околната среда, употребата на био разградими опаковки и устойчивия начин на живот, все още в ежедневието си използваме значително количество вредни опаковки, съдържащи токсини.

А кои всъщност са най-токсичните опаковки? Това са тези, които съдържат пластификатори като бисфеноли или фталати.

Пластификаторите правят пластмасата по-гъвкава и мека. Доста често се използват при производството на опаковки за храна за вкъщи или за контейнерите за плодове и зеленчуци в супермаркетите.



Някои от бисфенолите или фталатите биха могли да нарушат функцията на ендокринната система в организма ни. Което означава, че имат потенциала да афектират фертилитета, пубертета и дори развитието на някои видове рак.

Ако тези опаковки бъдат загряти, например когато притопляте храна в тях, те отделят химикали в ястието. Тъй като често храната, която достига до нас е била пакетирана няколко пъти, преди да се отзове на масата у дома, е изключително вероятно тя да съдържа и пластификатори.



Скорошно проучване, направено в редица вериги за бързо хранене в САЩ, показа значително ниво на токсини от пластмасата в храната. Най-високо количество от тях било засечено в буритота, чийзбургери и други продукти със съдържание на месо. В пицата били открити най-малко химикали от опаковки, а в пържените картофки въобще не били засечени такива.

Лекарите са на мнение, че ако човек е изложен на бисфеноли или фталати от време на време, това най-вероятно не би могло да доведе до сериозни проблеми. Ако обаче се случва често и за дълъг период и е обвързано със затопляне на храната в пластмасови контейнери, вече би могло да бъде опасно.

Те дори съветват малки деца и жени във фертилна възраст изцяло да избягват подобен тип опаковки.



Как обаче да избегнем пластификаторите?

За съжаление не можем да подбираме контейнерите, в които ни доставят храна на място, но ако си взимаме ястия от ресторант винаги бихме могли да занесем свои опаковки.

Когато пазарувате, следете на опаковката да е упоменато, че тя може да се притопля, или за надпис "BPA (bisphenol-A) free", или “не съдържа фталати”.