Ето защо коронавирусът ще пощади повече хора в България

През последните дни една любопитна тема, свързана с пандемията от новия коронавирус, вълнува научните среди от цял свят. Учени от различни държави успяха да достигнат до интересно откритие, което може да помогне до голяма степен за изнамирането на лек и ваксина срещу КОВИД-19.

Това, което експертите установиха, е, че една ваксина отпреди 100 години може да спаси човечеството от новия коронавирус. Става дума за ваксината против туберкулоза, или известна още като БЦЖ. Информацията бе потвърдена от всички световни медии, в това число АФП и РИА "Новости", а резултатите от изследването са публикувани в портала medRxiv.



Става дума за връзката между смъртността от КОВИД-19 в различните страни и тези, в които отдавна и масово се прилага задължително ваксината БЦЖ на населението. Сред вторите е и България. Този факт според учените играе ключова роля за обяснението защо страните, където масовата имуницазия с БЦЖ не е била въведена, в това число Италия, Нидерландия и САЩ, са много по-силно засегнати от СОВИД-19 в сравнение с държавите, в които тази ваксина е задължителна.

Тъкмо това откритие кара изследователите да смятат, че ваксинацията с БЦЖ снижава значително риска от заразяване с вируса. Според тях комбинацията между намаляването на смъртността и заболеваемостта може да направи това ваксиниране против туберкулозата едно от главните оръжия в борбата с коронавируса.



В рамките на изследването е било проучено и това как влияе стандартът на живот в съответната държава, както и развитието на съответната здравна система върху разпространението и смъртността от коронавируса. Но темпът на разпространението и нивото на смъртност зависят от икономическите показатели на съответната държава. Но бързият темп на разпространение на коронавируса, какъвто е в държави като САЩ, Италия, Белгия, Нидерландия, Франция, Великобритания, Германия др. европейски страни, опровергава това становище. Оказва се, че във всички тези страни никога не е била прилагана масовата ваксинация с БЦЖ, а някъде започнали да използват сравнително отскоро.

Авторите на изследването отбелязват, че това именно е повлияло на факта, че в тези страни честотата на заразените е четири пъти повече спрямо средните нива по света. Аналогични са и резултатите за ръста на смъртността.


Учените отбелязват още, че в не особено богатите държави, където поставят БЦЖ на населението редовно и продължително време, се забелязва много ниско ниво на смъртност от коронавирусната инфекция, несъотносимо с икономическото развитие и жизнен стандарт в съответната страна.

Освен това изследователите обръщат внимание и на статистиката на разпространението на вируса в Китай, където БЦЖ са поставяли на хората още през 50-те години на миналия век, но по времето на "културната революция" 1966-1976 масовата ваксинация е била прекратена.

В България ваксинирането срещу туберкулоза е навлязло от години в задължителния имунизационен календар, като се прави особено редовно в детска възраст. Само преди няколко дни, на 26 март, страната отбеляза деня за борба с туберкулозата със задоволството, че у нас тя прогресивно намалява именно благодарение на редовната имунизация.

У нас всички новородени се имунизират с ваксина срещу туберкулоза, а на 7 и 11-годишна възраст се прави реимунизация. За последните 10 години в България e налице тенденция за намаляване заболяемостта от туберкулоза. Общият брой на регистрираните с туберкулоза лица през 2019 г. е 1 344, спрямо 1 358 за 2018 г. За сравнение, техният брой през 2008 г. е 3 150. Запазва се тенденцията броят на мъжете да е над два пъти по-голям от този на жените, а при децата до 17 г. случаите през 2019 г. са 65.

Четете още: Прочут руски медик: Ето двете съставки, които ще ни спасят от коронавируса (Видео)