Физиогномониката (или още физиогномия, физиономика) определяне на човешкия характер по лицето – е най-древния клон на човекознанието. За нейна родина се смята Китай.

Очите - огледало на душата

Очите са най-изразителният орган. Те са огледало на човешката душа. Не е случайно, че тук срещаме съвършената геометрична фигура – КРЪГА. А кръгът е от друг свят, както вече знаем, от други измерения.

Сините очи имат нужда от размишления и философстване. Сините очи приемат и вземат. Те се и надяват.

Хората със зелени очи са по-любознателни. Те имат повече интереси и са склони към практически занимания.

Кафявите и тъмните очи са израз на сърдечност и топлота. Хората с такива очи са пожертвователни и общителни. Те са щедри личности. Черните очи означават мъжествен характер.

Големите очи издават чувствителност, доста често мъжественост и качества на лидер.

Прекалено широките “кръгли” очи отразяват мечтателност. Но те означават и леност, а може би и лъжливост.

Неголемите очи принадлежат на стабилните, често саможиви и твърдоглави хора.

Малките, предимно тъмни очи издават темперамент и любознателност. Често свидетелстват за красноречие. Ако са кръгли и “бягащи”, пазете се, могат да принадлежат на циник и измамник.

Продълговатите очи отразяват остър ум.

Присвитите, хлътнали очи доказват проницателност, недоверчивост, а понякога и хитрост, завистливост. Хлътналите, дълбоко затворени очи говорят за житейски неудачи. На това се дължат недоверчивостта, хитростта и алчността.

Не много широките, отворените, некръглите очи, разположени на една линия, с тънки бръчици като ветрило във външния край на окото, са характерни за умния, здравомислещ и проницателен човек.

Ако очите са леко скосени (разположени с отклонение от хоризонтала) издават решителност у мъжете и неблагоразумие у жените.

Изтънчените натури притежават “очи на сфинкс” – продълговат разрез с приповдигнати нагоре ъгли.