Ген. Мутафчийски: Хората, носещи маски, прекарват коронавируса по-леко

След няколкомесечна пауза, днес България отново се събуди с брифинг на Щаба. По всичко личи, че след спокойното лято ни очакват трудни есенни и зимни месеци. Проф Ангелов, доц. Кунчев и ген. Мутафчийски дадоха разяснения относно статистиките и изгледите страната ни да се справи с новия коронавирус.

Към момента заразените в световен мащаб от началото на пандемията до днес са общо 33 млн. За последното денонощие новите случаи у нас са 286, а за седмицата са 1555. Най-много заболели има в Благоевград.

В Европейския съюз България е на 25 място по заболеваемост и на 8 по смъртност. И заради нарастването на заразените епидемичната обстановка е удължена до 30-и ноември.



Бяха изложени и данни от началото на учебната година до днес и на тази база Щабът е стигнал до заключението, че процентът на заболелите ученици, деца и учители е по-нисък от средния процент на заболеваемост, следователно няма по-висока заболеваемост в училище.

Един от най-големите потенциални рискове продължава да е недостатъчният брой на медиците и умората от началото на пандемията. Немалко от тях са били и заразени. Общо 1152 заразени медицински специалисти.

Проф. Ангелов засегна и темата за специфичния медикамент, с който в момента болниците лекуват заразените от коронавирус. Добрата новина е, че няма недостиг и всички заболели имат достъп до него. Разпределени са достатъчно количества от препарата във всички РЗИ-та.

Доц. Кунчев коментира базата, на която се взимат решения, относно мерките за сигурност. Той сподели, че всекидневно се следят 23 показателя за тази цел. У нас след спокойния септември има постепенно увеличаване на заболеваемостта. Ситуацията не е лоша у нас, но има тенденция за постепенно увеличаване на заболеваемостта.

Ген. Мутафчийски от своя страна сподели отговора на най-важния въпрос, а именно как да не се заразим с вируса, преди да бъда открита ваксина.

Той бе категоричен, че маските са единственото ни спасение, наред с хигиената и дистанцията от 1.5 м. Много е важно и закритите пространства да бъдат често проветрявани.

Към момента не се обсъжда увеличаване на мерките за сигурност, а относно носенето на маски в училище след протестите на част от родителите: учениците могат да не носят маски в класната стая, но са задължени да го правят в общите пространства извън стаята. Ако има един заразен, целият клас трябва да бъде под карантина.

Четете още: Ето кога се очаква нов бум на заразени с Ковид-19. Ще затегнат ли мерките отново?