Ген. Мутафчийски прогнозира втора вълна от вируса, учениците през май в клас

Вече от няколко дни България осъмва с надеждата, че краят на карантината е близо, а от сутрешните брифинги и изявленията в медиите вече става ясно, че парковете отново ще бъдат отворени, дори децата ни ще се завърнат в училище. Но кога ще се случи това?

Според ген. Мутафчийски този въпрос все още се дискутира, като има различни варианти за мерки с оглед на безопасността. По негови думи повечето от тях са трудноизпълними за условията в българските училища. Вчера той сподели в телевизионния ефир, че разпускането на мерките е противоречиво решение, тъй като статистиките сочат, че в момента кривата отново се движи нагоре и се очаква пик от COVID-19. Ген. Мутафчийски не прикри и притеснението си от възможността децата да се завърнат в класните стаи, както и опасността от големи струпвания на хора в парка, тъй като всяко разхлабване на мерките може да доведе до по-бързо и мащабно разпространение на болестта.

Засега решението на министъра на образованието е учениците да се върнат в клас в края на месец май. Все още не се знае дали първи в класните стаи ще влязат отново по-малките класове или по-големите с оглед на факта, че предстоят матури и зрелостни изпити. Ген. Мутафчийски коментира и недоволството на голяма част от българите заради затегнатите мерки през последните седмици.

Той сподели, че не е съгласен с отрицателните коментари, тъй като ничия свобода не е отнета. Всеки може да отиде до магазина, до аптеката, на работа или на лекар. Мутафчийски сподели и разочарование от факта, че вижда твърде много хора по улиците без предпазни маски.

„Едно нещо е абсолютна истина, животът не може да спре. И понеже не се вижда края на това, ние трябва да се адаптираме към съществуването на този вирус“, каза още Мутафчийски, като добави, че се очаква и втора вълна, която ще е още по-силна.

Четете още: Дъщерята на Арнолд Шварценегер е бременна!