Гладуването през ден удължава живота, установиха американски учени.

Те откриха, че гладуването засилва мозъчната дейност и същевременно помага за сваляне на килограми. Националният институт, изследващ процесите на остаряването, съобщи, че за целите на изследването на група животни били давани минималното количество калории, необходими за поддържането им живи, и резултатите показват, че те живеели до два пъти по-дълго.

След това диетата била приложена върху хора и се оказало, че тя предпазва сърцето, кръвообращението и мозъка срещу свързани с остаряването заболявания като Алцхаймер. "Ограничаването на калориите удължава живота и предпазва мозъка, сърдечно-съдовата система срещу свързани с остаряването заболявания", заяви Марк Матсън, ръководител на лабораторията по неврология към Националния институт, изследващ процесите на остаряването и професор по неврология в университета "Джон Хопкинс" в Балтимор.



При един експеримент група мишки били хранени през ден, а други получавали храна всеки ден. И двете групи имали неограничен достъп до храна в дните, когато им било позволено да ядат и в крайна сметка консумирали едно и също количество калории. Проф. Матсън открил, че мишките, които били хранени през ден, били по-чувствителни към инсулин и трябвало да произвеждат по-малко количество от него, предаде БГНЕС.

Високите количества на хормона, който се произвежда, за да контролира нивата на кръвната захар след ядене, обикновено се свързват с понижена мозъчна дейност и висок риск от диабет. След това били сравнени резултатите на двете групи гризачи и проф. Матсън обясни, че диетата с ограничени калории подобрява функционирането на мозъчните синапси.



Това са връзките между мозъчните клетки, които стимулират създаването на нови клетки и ги правят по-устойчиви на стрес. Предишни изследвания установиха, че гладуването за няколко дни помага в борбата с рака.