Автор
Woman.bg

Горещите вълни в началото на менопаузата са от полза

Жените, които при навлизането си в менопауза имат горещи вълни и се потят нощно време, са с по-малък риск от инфаркт по-късно в живота, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Жените, които развиват тези симптоми по-късно през менопаузата, са с по-голям риск от сърдечни увреждания.

Изследването обхванало над 60 000 жени, чието здравословно състояние било проследено близо 10 години. Резултатите потвърждават, че класическите симптоми, свързани с началото на менопаузата, не са белег за увеличен риск от инфаркт или инсулт в бъдеще, заяви д-р Джо Ан Менсън от болницата "Бригам енд уиминс".

В рамките на изследването са анализирани резултатите от широкомащабно клинично проучване, което показва, че хормонозаместващата терапия увеличава риска от рак на гърдата и на яйчниците.

Менсън и колегите й установили, че жените, които при навлизането си в менопауза имат горещи вълни и се потят нощем, е по-малко вероятно да получат инфаркт, инсулт или да умрат поради друга причина през периода на изследването в сравнение с участничките, които нямат подобни симптоми. Нощното потене и горещите вълни намаляват тези рискове.

Оказало се, че жените, които имат горещи вълни и се потят нощем, са със 17 на сто по-малък риск от инсулт, с 11 на сто по-малък риск от сърдечно заболяване и също с 11 на сто по-малък риск от смърт поради друга причина през периода на изследването. Жените, които имат горещи вълни и се потят нощем по-късно през менопаузата, са с 32 на сто по-голям риск от инфаркт и с 29 на сто по-голям риск от смърт в сравнение с участничките, у които тези симптоми са се появили по-рано. Резултатите от изследването са публикувани в Menopause.