Автор
Пепа Попова - Пепита

Гуруто в пластичната хирургия д-р Марлен Суламанидзе: Умът, а не бръчките състаряват жените

От незапомнени времена всички ние търсим извора на младостта, търсим начин да останем млади и да забавим времето с неговите белези върху лицето и тялото ни.
Все още никой не е открил еликсир за вечна младост, но има учени, които извършват гигантски стъпки в областта на медицината и помагат в борбата със стареенето. Един от тях е доктор Марлен Суламанидзе. Грузинският доктор - притежател на 16 патента, извършил над 25 хиляди операции, пристигна за първи път в България, за да участва в международната конференция "Глобал Естетик Академи".

Гуруто на пластичната хирургия и откривател на метода за повдигане на отпуснатите мекотъканни зони на лицето се съгласи да разкрие някои от тайните на младостта специално за читателите на Woman.bg.


- Здравейте! Вече няколко дни сте в България, как се чувствате?
- Да, вече няколко дни съм тук и успях да видя Пловдив, Бачковския манастир, основан от грузинци, и вашата столица също. Прелест! Прекрасна страна и прекрасни хора.

- Вие сте откривател на метода за повдигане на отпуснатите мекотъканни зони на лицето с помощта на конци-примка Аптос. Как се стигна до това откритие? Чувала съм за една интересна история с египетска мумия...

- О, говорим за 80-те години в СССР. По това време имаше едно списание, което се казваше „Зарубежом“. Именно там попаднах на статия, в която се разказваше за това, че са открили мумия, на която под кожата на лицето е имало цяла мрежа от златни конци и че испанските пластични хирурзи добре са разбрали причината за тези конци. Още по времето на Клеопатра жените са си слагали златни конци под кожата, за да я запазят красива, еластична, копринена. Испанските ми колеги започнали да използват тази методика. Тази статия изключително много ме впечатли и ме накара да мисля за процеса по поставянето на подобни конци. После мина време и аз забравих за това до момента, в който се озовах в Москва и видях как мои колеги използват конци. Те се оказаха гладки, което най-много ме удиви. Аз реших, че трябва да изглеждат по друг начин, за да могат да се задържат. Прибрах се вкъщи, взех лупа, скалпел, хирургически конци и на тях направих едни такива нарези...Прокарах конците през вата – влязоха лесно, но при излизането вече не беше така безпроблемно. После реших да видя как това ще се случи в действителност. Поставих ги на себе си, над китката, и в период от две седмици наблюдавах реакцията. Тогава разбрах, че съм открил интересна методика и реших да изпробвам техниката си на пациенти. Най-лесно ми беше да се обърна към съпругата си (към кой друг?!), медицинските си сестри и санитарките – дамите около мен, които нямаше да се оплачат. И така всичко тръгна. Организирахме производство, изобретихме и машина, която да прави това автоматизирано, а не да поставяме конците ръчно. След това пуснахме производство и в Москва, а после за това разбра цял свят. Каниха ни навсякъде, за да споделяме опита си. Обучили сме доктори в над 60 страни по света.

- Как се разви методът? Как се обогати с нови материали и техники?

- Постепенно се появяваха нови идеи по отношение на това как и къде може да се ползва. Започнахме да ползваме конците Aptos не само за подмладяване, но и за промяна на формата на носа, на ушите, за повдигане на гърдите. В момента гинеколозите използват нашите конци в естетическата гинекология.

- Какви резултати се постигат с помощта на съвременните технологии?

- Естетичната хирургия работи и се развива. Но има жени, които не ѝ се доверяват от страх, или заради това, че здравословното им състояние не позволява подобни интервенции: заради наркозата, рехабилитацията и възстановяването са дълги. А всъщност конците могат да постигнат подобен ефект, но с малка инвазивност и с местна упойка. Честно казано резултатите не са толкова радикални като при класическата хирургия, но по-голямата част от жените са удовлетворени от постигнатото с конците.

- Кога следва да прибегнем до метода Aptos? Има ли възрастови ограничения за използването му?

- Възрастови ограничения няма. Разбира се, на 15-годишни девойки няма защо да слагаме конци за подмладяване, но можем да направим корекция на щръкнали уши, да им повдигнем върха на нослето, в случай, че такава необходимост има. Конците са подходящи за подрастващи при подобни проблеми.
А ако говорим за лифтинг с конци – всичко е строго индивидуално. Някои от нас стареят по-рано, други са от късметлиите, при които белезите на времето се проявяват по-късно, трети - не търпят дори най-малките бръчки и отпускане, а пък има и такива, на които отпускането на кожата не им пречи. Конците имат най-добър ефект за подмладяване на кожата на лицето между 35-55 години - най-добрата възраст за лифтинг с конци.

- Колко дълготраен е ефектът на този лифтинг?

Няма нищо вечно на този свят. Ние не сме богове, нито вълшебници. И никой не е отменял още Закона за земното привличане. Имаме два вида конци – разложими и неразложими. Абсорбиращите конци се разлагат в течение на година, там остава една фиброза, която държи още известно време: може би година и половина – две е ефектът от лифтинг с абсорбиращи конци. Постоянните/неразложими конци имат по-дълготраен ефект – до 3 години и повече, в зависимост от това къде са поставени на лицето.

- Ако говорим за тенденциите в пластичната хирургия, можем ли да кажем, че в наши дни властва желанието за естественост?

- Това е идеята на лифтинга с конци - те създават изключително естествен вид. При една хирургическа операция с разрези и опъване са нужни повече от 3-4 месеца, за да не изглежда лицето натегнато и да се върне към нормалния си и естествен вид. С помощта на конците, без голямо вмешателство, до седмица-две имаме един прекрасен, естествен и подмладен вид. Повечето пациенти разказват, че след няколко седмици получават само комплименти. Някои си признават, че са правили лифтинг с конци, а други просто казват, че са били на почивка.

- Какво според вас най-вече състарява жената?

- Умът, мисленето, не бръчките. Често наблюдавам по-възрастни дами и си представям как са изглеждали в младостта си, преди 50 години. Много е важно жените да полагат грижа за себе си. Един от най-големите козове на дамите е външността, красотата. Скъпи момичета, опитвайте се по-дълго да опазите ума си млад, грижете се за себе си, останете красиви! Бъдете здрави!