Когато 11 на сто от хората страдат от лечимо заболяване, но не се обръщат към лекар заради срамежливост или предразсъдъци, е нужен честен разговор. И така: честно казано, приблизително един от всеки 10 души страда от възпалени хемороиди. А сподавената болка и стоическото търпение са ненужни в случая. Защото хемороидите са тема като всяка друга здравна темa и не бива да бъдат табу. Особено във време, когато начинът ни на живот е основен рисков фактор за това неприятно и много разпространено състояние. Време е да поговорим спокойно за хемороидите и да поставим началото на края на това вредно табу.


Хайде да дефинираме хемороидите
Това са кръвоносни съдове, разположени високо в аналния канал. Всеки от нас ги има в тялото си. Мястото е тайнствено и предразполага към упоритостта на табуто. Както и функцията им – да спомагат за изхождането. При определени условия обаче те могат да нараснат, да се спуснат надолу по канала и да излязат извън ануса. Така нормалните вътрешни хемороиди стават видими и могат да причинят болка или кървене.
Изпатилите си от хемороидите ще признаят, че са изпитвали сърбеж и болка, подутина и дискомфорт в аналната област, а понякога и кървене след изхождане. С две думи – нормалното сядане и обичайният ритъм на живот стават мисия невъзможна.


Труден разговор: защо се появяват хемороидите
Причините за появата на хемороидите най-често са свързани със съвременните навици. Заседналият начин на живот е с право сочен като голямо зло за здравето. Липсата на движение може да наруши работата на храносмилателната система и да доведе до поява на запек, който е основен рисков фактор за поява на хемороиди. Запекът води до повишаване на налягането във вените на аналния канал, затруднява оттичането на кръвта от тях и резултатът е разширението им. Ето защо представителите на статичните (седящи) професии като шофьорите, но и всички, които работят в офис (и в домашен офис), са по-застрашени да станат жертва на хемороидите. Другият значим фактор за появата на запек и като следствие на хемороиди е небалансираният начин на хранене, който също е широко разпространен. Бързите, преработени храни, бедни на фибри и полезни вещества, често водят до наднормено тегло и запек и всички последици за здравето от тях. На другия полюс са рисковете, свързани с прекомерни физически усилия и особено с вдигането на тежести. Известен риск за хемороиди представлява и бременността, когато с нарастването на матката и плода се повишава налягането в коремната кухина, а това води до повишаване на налягането в тазовата област.

Профилактика и консултация
Можем ли да се предпазим от появата на хемороиди? Някои промени в начина на живот могат да ни защитят в немалка степен. Една от тях е приемът на достатъчно вода – поне 1,5 до 2 литра дневно. Приемът на голямо количество течности благоприятства чревния пасаж. Активното движение също е от голяма полза, особено упражнения като гимнастика, разходки, плуване. Специалистите обаче съветват да се избягват някои спортове като карането на колело и ездата, както и вдигането на тежести. Те водят до допълнително повишаване на налягането в тазовата област.
Едва ли някой ще се изненада, че балансираното хранене е част от профилактиката на хемороидите. Избирайте храни, богати на фибри, пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци, които помагат да се избегне запекът. От полза против появата на хемороиди е посещаването на тоалетната по голяма нужда по едно и също време на деня, при това без напъване при изхождането. Добрата лична хигиена също е фактор, но без употреба на силно ароматизирани и дразнещи хигиенни продукти. Продължителното излагане на топлина, особено горещите вани и сауни, не са препоръчителни. Не се препоръчват и твърде тесните дрехи, тъй като могат да окажат неблагоприятен ефект върху кръвообращението.

И все пак при проявата на симптоми на възпалени хемороиди, златното правило е консултацията със здравен специалист защото хемороидите не бива да бъдат табу. Вашият лекар или фармацевт може да ви насочи към адекватна терапия, да препоръча промени в начина на живот, венотонични медикаменти, а по-рядко и хириргучна намеса. А ефективно медикаментозно лечение за облекчаване на хемороидалната болест, което бързо намалява болката и кървенето, съществува и се прилага с успех. Преди това обаче е нужен един честен разговор.

Повече за хемороидите прочете тук.