Храна за добро зрение

16 септември 2009 | 12:33
22526
0
0

Искате ли да запазите своето зрение ясно, когато годините напредват? Според ново австралийско изследване за това може да спомогне яденето на повече риба, зехтин и ядки и избягването на животинските мазнини.

Студии от две независими изследвания представят доказателства, че тези храни, които съдържат здравословни мазнини, могат да намалят риска от увреждането на ретината известно като възрастова дегенерация на ретината (ВДР).

Изследванията не са първите, които казват, че рибата и омега 3 мастните киселини могат да предпазят зрението. В действителност първите открития в това направление са направени преди десетилетия. Но експерти, не включени в изследването, се съгласяват, че новите изследвания са направени много точно и взискателно.

"Изследванията са забележителни.", каза Джон Пол Санджовани, изследовател от "Националния офталмологичен институт" в Мериленд, който преди 12 години публикува свое изследване за омега 3 мастните киселини и ВДР с подобни резултати. "Това е нещо като утешителна награда. Да видим, че имаме приближаване на резултатите в различни страни."

ВДР е основната причина за ослепяване на хората над 65 години в развиващите се страни. Тя се получава, когато кръвоносните съдове и клетки в макулата, в централната част на ретината, които са отговорни за централното зрение и разпознаване детайлите на предметите, се увредят. Това не винаги води до ослепяване, освен когато болестта е в по-късна фаза.

В момента, единствените потвърдени рискови фактори са годините, гените и тютюнопушенето, така че учените се надяват да идентифицират нещата, които хората могат да направят, за да намалят риска от заболяването. Все повече изглежда, че яденето на правилният вид мазнини е едно от тях.

В група от 2,454 жени и мъже, които са наблюдавани едно десетилетие, д-р Дженифър С.Л. Тан и нейните колеги от Университета в Сидни установяват, че хората, които са яли риба всяка седмица са с 31% по-малка вероятност да развият ранна ВДР, от тези, които не са. В групата, приемала ядки всяка седмица риска се намалява с 35%.

Илайн Чонг, д-р от Университета в Мелбърн и колегите й в тяхното изследване наблюдават 6,700 души на възраст от 58 до 69 години и откриват, че при онези, които са консумирали омега 3 мастните киселини има 15% по-малък риск да развият ранна форма на ВДР. Хората, които ядат повече зехтин (поне 100 милилитра или около седем супени лъжици на седмица) е поне на половина по-малко вероятно да развият късна форма на ВДР, от онези, които употребяват по-малко от 1 милилитър на седмица.

Д-р Чон също установява, че хората, които употребяват повече транс мазнини са с 1.76 пъти по-голяма вероятност да развият късната форма на ВДР. Транс мазнините са онези, които най-често се съдържат в полуфабрикатите и пържените храни и са известни като "лош" холестерол.

Източник: kozmetikata.com

 

Коментари

Добави Коментар