Фертилността е проблем, от който страдат все повече двойки напоследък. Факторите, които възпрепятстват шанса да се сдобием с рожба, са многобройни. Сред тях са стресът, нездравословният начин на живот и, колкото и да ви се струва странно – храната.

Оказва се, че именно на храната се дължи до голяма степен репродуктивността на женския организъм. Като цяло важно е в диетата и на двамата бъдещи родители да присъстват достатъчно витамини и минерали и най-вече фолиева киселина, желязо, йод и калций. Обикновено се препоръчва на ден да се хапват поне 2 плода и толкова зеленчуци, колкото всеки от вас може да събере в три свои шепи. Но това е най-малкото, което можете да направите, за да се сдобиете със здрава рожба. Според проучванията, ако наблегнете на посочените по-долу храни, можете да увеличите шансовете си да забременеете с 40%.

Риба

Наблегнете на онази риба, която е богата на омега-3 мастни киселини – сьомга, херинга, сардини. Тези мазнини регулират репродуктивните хормони, повишават притока на кръв към репродуктивните органи и понижават нивата на стрес (особена пречка за плодовитостта).

Пълномаслено мляко и сирене

Учените са доказали, че обезмаслените храни не са никак полезни за жените, които искат да заченат, защото им липсват важни естествени елементи. Ако държите на меню с ниско съдържание на мазнини, намалете количеството на вредната храна, която ежедневно консумирате. За сметка на това яжте в обилни количества сирене, прясно и кисело мляко и дори сладолед, чиито мазнини не се извлечени по изкуствен начин.

Пълнозърнест хляб

Точно както бобовите храни, пълнозърнестият хляб регулира нивата на инсулина. А когато последният е висок,той влияе негативно на хормоните, отговорни за фертилността.

Зехтин

Употребата на зехтин влияе ползотворно върху фертилността, като се бори с вътрешните възпаления в организма и е богат на антиоксиданти.

Яйца

Тези безценни дарове на природата са богати на витамин D, B12, протеини и минерали, които подобряват функцията на репродуктивната система.

Орехи

Омега-3 наситените мастни киселини са много важни за тялото, за да синтезира то хормони в нужните нива, както и за мозъчното развитие на плода по време на бременност. Традиционният източник на Омега 3 е рибата. Чията/чиата също е много богата на тях, но те се съдържат в големи количества и в суровите орехови ядки. Знаете ли, че ¼ чаша такива ядки съдържа 2,270 мг Омега 3 наситените мастни киселини? Можете да ги хапвате като междинна закуска или като ги добавите към плод или салата. За предпочитане е да сте ги накиснали във вода предишната нощ. Ако леко горчивата люспа ви притеснява, можете лесно да я премахнете, като ги извадите от водата.

Зеленолистни зеленчуци (спанак, рукола, броколи, салата)

Който и да изберете ще е добре, но най-добре ги редувайте. Всички те са източник на фолиева киселина, желязо и антиоксиданти, важни за здравето на репродуктивната система, по-добра овулация и по-качествена сперма.

Пилешко и телешко месо

Забременяването при жените вегетарианки е по-трудно и проблемно от тези, които си похапват месо редовно. Желязото и протеините са ключови за успешно забременяване, така че месото трябва да присъства в менюто ви. Ако имате възможност да е домашно, би било с пъти по-полезно за организма ви.

Стафиди

Стафидите също са богат източник на фолиева киселина, както и на останалите витамини от групата B и на витамин А. Стафидите са приятни на вкус и може да ги консумирате по всяко време. Освен това са полезни при депресивни състояния и преумора.

Бобови култури

Често пренебрегвани, но и страшно полезни, лещата и бобът са незаменими за жените, които се опитват да забременеят, поради факта, че съдържат почти всичко необходимо. Освен високото съдържание на витамините В1, В2, В3, В5, В6 и В9 (фолиева киселина), минералите магнезий, желязо, фосфор, цинк и калий, бобовите култури са богата и на фибри.

Овесени ядки

Ако направите овесените ядки основна част от своята закуска, ще повишите тонуса, ще подобрите здравословното си състояние и ще увеличите шансовете си да забременеете. Дори след белене и накисване, овесените ядки запазват полезните си съставки – магнезий, фосфор, желязо, мед и фолиева киселина.

Четете още: Тези трикове ще ви помогнат да забременеете