Дами, прибавете следните харни в списъка с продукти. Включвайки ги в редовното меню ще осигурите здраве, тонус и енергия на цялото семейство.

1 - Боровинки

Боровинките са натъпкани догоре с антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на множество болести. От друга страна защитават организма от сърдечно-съдови заболявания, рак, очни проблеми и загуба на паметта. Благодарение на тях – епикатехините (които пазят бактериите от залепване по стените на пикочния мехур), предотвратяват инфекции на пикочните пътища. Колко? ½ ч.ч. (125 мл) боровинки е напълно достатъчна, за да снабдите организма си с дневната нужда от плодове.

Съвет: Консумирайте боровинките в суров вид, за да запазите пълноценното действие на витамин С върху организма.

2 - Чесън

Той съдържа алицин – сярно съединение, освобождаващо се при счукване на скилидките, което съдейства за изхвърляне на холестерола на организма, понижава нивото на тригрицеридите, прочиства черния дроб и има силни противовъзпалителни свойства. Сярата участва при формирането на нови клетки и поддържа здравия вид на кожата, ноктите и косата. За чесъна се смята, че спомага за намаляване на целулита. Той е източник на химичното съединение s-алил цистеин – с антиканцерогенно действие. Чесънът е и мощен имуностимулант. Колко? Включвайте най-малко по една скилидка чесън в ежедневното си меню.

Съвет: Нарежете или намачкайте чесън, след това го оставете да престои 10 минути. Това ще способства освобождаването на неговия пълен лечебен потенциал.

3 - Зехтин

Основната полза от зехтина е, че намалява „лошия” холестерол и повишава „добрия”, благодарение на мононенаситените мазнини в състава си. Зехтинът също е пълен с антиоксиданти, наречени феноли, които защитават стените на артериите от натрупването на плаки.
Колко? Включвайте по 1 с.л. (15 мл) зехтин в менюто си всеки ден.

Съвет: Избирайте зехтин, върху чиято опакова фигурират надписи като: „екстра върджин” или "студено пресован”.

4 - Броколи

Броколите се нареждат на челната позиция в списъка на най-мощните врагове на рака. Антиканцерогенните си свойства дължат на своите серни съединения, като сулфорафан. Тези съединения стимулират производството на ензими, които буквално унищожват канцерогенните съединения. Редовната консумация на броколи значително намалява риска от развитие на различни видове рак – на гърдата, на белия дроб, в стомаха, на дебелото черво.
Колко? 125 мл (1/2 ч.ч.) броколи е напълно достатъчно, за да снабдите организма си с дневната доза от плодове и зеленчуци.

Съвет: Задушете на пара броколи за 3 до 4 минути. Това ще способства за освобождаването на така полезния за организма сулфорафан.

5 - Кисело мляко

Киселото мляко е чудесен източник на калций, важен за изграждането на костната система, но истинската му сила се крие в живите бактерии, известни като пробиотици, които се борят с вредните бактерии в червата. Консумацията на повече кисело мляко помага при възпалителни заболяване на чревната флора, при язви, възпаления на пикочните пътища и вагинални инфекции.
Колко? ¾ от чаша (175 мл) кисело мляко на ден е напълно достатъчно, за да доставите на организма си необходимата дневната доза от млечни продукти.
Съвет: Преди да покриете пилешкото, свинското или рибата с галета, напоете конкретното месо в кисело мляко.

6 - Овес

Благодарение на високото си съдържание на фибри, овесените ядки поддържат стабилно нивото на кръвната захар, предотвратяват диабета и понижават холестерола. Мощните антиоксиданти в състава им – витамин Е, токотриенол, ферулова и кофеинова киселина – атакуват свободните радикали и предпазват от сърдечни и очни болести, затлъстяване и др.
Колко? Една чаша (250 мл) на ден варени овесени трици или 1 ½ ч.ч. (375 мл) варени овесени ядки осигуряват достатъчно бета-глюкан, който понижавава нивото на „лошия” холестерола в кръвта с около 5% и риска от инфаркт с около 10 %.

Съвет: Купете си такъв вид овесена каша, каквато вие предпочитате. Няма значение дали ще е едра или на трици. Действието й е едно и също.

7 - Ленено семе

Ленените семена и масло са пълни с омега-3 и омега-6 мастни киселини, които имат основна заслуга за свежия вид на кожата и косата, за будния ум, здравото сърце и силната имунна система. Лигнаните в семената и маслото имат антиканцерогенни свойства, а калцият и магнезият поддържат здрава костната система.
Колко? Прибавяйте по 1 до 2 с.л. (15 до 25 мл) ленено семе към дневното си меню

Съвет: Лененото семе се приема смляно (освен ако не сте си набавили начупено – немско, което може да се консумира директно), тъй като обвивката му е твърда и ако не се смели ефект от него няма.

8 - Канела

Канелата е една от най-мощните лечебни подправки. Тя е известна със способността си да контролира и регулира кръвната захар при хората с диабет. Канелата помага за предотвратяването на кръвни съсиреци и има антибактериални и противовъзпалителни свойства.
Колко? Само ¼ до ½ ч.л. (1-2 мл) на ден може да намали триглицеридите и общия холестерол с 12 до 30 %.

Съвет: Щипка канела към сутрешното ви кафе е напълно достатъчно, за да се възползвате от предимствата на тази супер подправка.

9 - Зелен чай

Зеленият чай е един от най-мощните източници на антиоксиданти в природата (по-силен от всички плодове или зеленчуци). Зеленият чай съдържа фенолни съединения, укрепващи кръвоносните съдове, което го прави полезен при облекчаване на повърхностни капиляри и варикозни вени, а също и при изстиване на крайниците. Той е добър източник на витамин Е, който укрепва имунитета, поддържа кожата здрава и предпазва зрението и сърцето. Биофлавоноидите с антиоксидантно действие в състава на зеления чай предлагат великолепна защита срещу сърдечно-съдови проблеми и имат антиканцерогенни свойства. Зеленият чай понижава нивата на лошия „холестерол” и триглицеридите, а повишава нивото на „добрия” холестерол. Хората, които пият 1-2 чаши чай на ден имат 46% по-нисък риск от развитие на стеснени артерии. Колко? Консумирайте 2 до 3 чаши дневно за оптимален ефект.

Съвет: Пийте повече зелен чай между храненията, тъй като танините в него пречат на усвояването на желязо от храната.

10 - Фасул

Богат е на фолиева киселина, полезна за сърцето и при заздравяване на рани. Фасулът също така изобилства от фибри – важен фактор за добро храносмилане и ниски нива на холестерол в кръвта. Той е ценен източник на желязо и растителни протеини. Изследвания установяват, че диети с високо съдържание на разтворими фибри намаляват „лошия” холестерол с 10 до 15 %. Скорошно проучване също класира фасула сред най-добрите антиоксиданти храни. Колко? ¾ чаша (175 мл) бобени зърна се равнява на една порция месо, заради високото си съдържание на протеини.

Съвет: Бобът съдържат повече протеини, отколкото всяка друга растителна храна, но въпреки това не е достатъчно. Ако обаче го комбинирате с друга зърнена култура, като ориза например, вие ще доставите на организма си оптималната дневна нужда от протеини.