От БГНЕС разкриват, че учени от Мексико окрили вещество в някои хранителни продукти, който повишава доброто настроение.

Щастливите храни са шоколад, боровинки, малини, ягоди и дори чай. Химикалът, съдържащ се в тези храни, е сходен с този при някои лекарства и допинг, тоест действа вдъхновяващо и еуфорично.

Омега – 3 мастните киселини също имат положителен ефект върху настроението. Химикалът е изключително сходен с валпроевата киселина, която е широко използвана за лекарства, подобряващи настроението. Във фармацевтичната индустрия киселината се използва и при пациенти, страдащи от маниакално-депресивно разстройство и други заболявания от подобен характер.

Тези хранителни продукти могат да са алтернатива на медикаментите, а учените продължават да търсят храни, които оказват положително влияния върху психиката.