Хранят ни с пластмаса, а ние си мълчим - докога ще се правим, че не знаем?

30 май 2018 | 17:01
50462
17
17

Знаете ли, че почти всеки ден ядете пластмаса? Не? Разбира се, че не. Обаче всички сте чували за трансмазнините. Е, да знаете - между тях и пластмасата няма много разлика. Даже никаква. Замислих се за сериозния проблем, след като попаднах на материал на bTV от рубриката им "Чети еттикета", в който кардиологът доц. Сотир Марчев потвърждава, че трансмазнините са много опасни и водят до увеличаване на сърдечносъдовите заболявания.Той също потвърди, че техните молекули са много близо до пластмасата. "Ако ядете хидрогенирана мазнина, вие ядете химически произведена храна", казва доцентът, цитиран от bTV.

Всъщност, това не е новина. Учените предупреждават за проблема от години. Диетолозите алармират и призовават да спрем консумацията на трансмазнини, давайки безпощадни примери за болни и затлъстели деца и възрастни. Какво правим ние? Купуваме си бисквити и вафли и вярваме, че "точно на мен няма да ми се случи". Редно ли е обаче да оставим производителите свободно да ни тровят. Честно ли е да даваме на децата си шоколадови бисквитки, в които вместо масло има изкуствени трансмазнини. Не ви ли е жал да храните децата с пластмаса? Това е въпросът, който мнозина си задават през последните години не само у нас, а и в Европа. На фона на опитите в страните от Стария континент да се въведе строга регулация върху производителите на сладкарски изделия, в България проблемът изглежда напълно неглижиран. Реално във всеки магазин всеки от нас може да се сдобие с кутия шоколадово изкушение с... трансмазнини.

Случва се всеки ден.

Случва се и на мен. Влизам в малко квартално магазинче в центъра на София след работа, за да си купя нещо сладко за подкрепа в края на работния ден. Гладна съм и всичко ми се вижда супер вкусни. Взимам бутилка минерална вода, вафла "Хипер", една "Споко" с фъстъци и за финал - кутия бисквити "Траяна" - стара класика, с която си прекарах студентските години. Поглеждам етикетите. Ситуацията е не просто стряскаща.

Какво пише с малките буквички в полето след надписа: "Съдържание" на моята вафла "Хипер"?

Оказва се, че съдържа соева и палмова частично хидрогенирани мазнини. Честито! Има и още. Хапвам емулгатор, малко ароматизант, оцветител, соев летицин и сорбитан тристеарат, малко картофено нишесте (Боже, нали си купих вафла, какви са тия картофи), рапичен лецитин, натриев и амониев бикарбонат (набухватели), сол, царевично нишесте (сега се оказва, че освен картофи ям и царевица) и...списъкът продължава. 

Оказва се, че след кратък шопинг - две вафли и кутия бисквити, съм "заредила" тялото си с толкова "витамини", че съвсем скоро радиационният фон около мен може да се промени. "Кръгче сладост"? Хм, защо не?

И все пак - как стоят нещата в по-глобален план?

Стряскащо. Според данни на Световната здравна организация около половин милион души годишно умират вследствие на вредните влияния на трансмазнините върху човешкия организъм. Това е причината СЗО да иска спешно спиране на употребата им в рамките на следващите 5 години. Експертите посочват, че страните, в които се употребяват трансмазнини, са главно тези, в които доходите на населението са ниски. Какъв е изводът ли? Купуваме си евтини бисквити, защото нямаме пари за по-качествени, а производителите им знаят, че ни тровят, но продължават да ни ги продават. Просто бизнес? Може би...

Според данните през последните 10 години в страната ни са внесени два пъти повече суровини на основата на трансмазнини. Това означава ли, че ние сме ги изконсумирали, елегантно опаковани като изкушаващи вафли, сухи пасти и бисквитки? Вероятно да. И проблемът не засяга просто талията ни. Рискът идва от факта, че тези масла са изкуствено преработени. Според директорът на Световната здравна организация тези вкусни бисквити увеличават риска от смъртност при хората с 28%. Реално всеки трима от десет, които закусват с вафли и сухи пасти, са застрашени от най-лошото.

Но това не е всичко. Трансмазнините буквално съсипват сърдечносъдовата система. Двама от всеки десет почитатели на пакетираните храни и бързите закуски са потенциални клиенти на кардиолозите.

Накрая остава само един въпрос. Наистина ли производителите на продукти с хидрогенирани (другото име на трансмазнините) мазнини не знаят, че ни тровят или го правят на общо основание, предлагайки ни вафлите и бисквитите си? И трябва ли да подкрепяме бизнеса им, който ни убива бавно? Всъщност - какво пък толкова, една вафла.

Споко човече, това е само началото.

Коментари

17 Амдрей
  04 юни 2018 | 04:45 отговор
 

Ами кат въ мързи синприготвите нещо за ядене и стоите по цял ден гладни така е ами рупайте снакс а е пълно навдякъде с портокали киви грейпфрутинама тя сладконта сладко

 
16
  03 юни 2018 | 12:56 отговор
 

И скъпи захарни и шоколадови изделия съдържат въпросните мазнини :Киндер например,Сникърс,Марс голям брой шоколади с различни пълнежи (Линд)И т.н. ...Достатъчно е да прочетеш съдържанието.Щях да забравя така обичаният течен шоколад Нутела и производните му...ца голямо съжаление

 
15 Андро
  02 юни 2018 | 22:31 отговор
 

Българските производители на сладки изделия наистина бият всички РЕКОРДИ по влагане на Трансмазнини и Консерванти. За съжаление моят съвет е ДА НЕ СЕ КУПУВА ПРЕРАБОТЕНА ПРОДУКЦИЯ ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ.

 
14 Найденова
  31 май 2018 | 15:48 отговор
 

Бе какви вкусове има тая авторка! Вафла Хипер яде, дето и за гледане не става. Пазарът е затрупан с плодове... Ама кой с каквото е захранен. Направо ѝ личи, че пет години в университета е яла бисквити... какви бяха... Траяна

 
13 S
  31 май 2018 | 14:12 отговор
 

Само на мен ли това ми прилича на черен PR?

 
12 Гери
  31 май 2018 | 12:11 отговор
 

Абе хора просто "бизнес" явно бавно и мъчително ще ни изтровят и това е. И да мънкаме и да не мънкаме това е. И една дъвка да си купиш и тя е отровна.Вече не знаеш кое е полезно или не.Дори и сам да си сееш и да си отглеждаш плодове и зеленчуци, с тия препарати с които се пръскат пак до известна степен има вредни за нас вещества.За това че яжте и си носете новите дрехи са казали лекарите

 
11 М.Николов
  31 май 2018 | 08:50 отговор
 

Като Ви се яде сладко-яжте мед!

 
 
Защо са на пазара нека не се произвеждат
31 май 2018 | 14:14

10
  31 май 2018 | 07:01 отговор
 

"Престиж" са КАЧЕСТВИНА фирма.Вкусни са и далеч НЕ са чак толкова изкуствени,колкото много други марки "сладости".

 
 
хааа
31 май 2018 | 17:52

ти мозък имаш ли или не !

9
  31 май 2018 | 06:53 отговор
 

ХОРАТА са от пладстмаса,вие ми се притеснявате за храната! Както се пее във ВУЛГАРНАТА,но МНОГО ВЯРНА Барби песничка-"Life in PLASTIC its FANTASTIC"!!!Гениално и точно!Песничката на ДНЕШНОТО общаство-изкуствени по маниери,изкуствени по душа,пластмасови по външност и се хранят с пластмаса!Модерни времена и технологии-какво да праиш...наздраве с нова доза ГМО!

 
8
  31 май 2018 | 02:07 отговор
 

Чета и не вярвам на очите си. Ама вие съвсем сте се сдухали бе, хора!Като бесни кучета се нахвърлихте върху авторката. За какво всъщност я нападате? Нима лъже? Ами прочетете споменатите продукти. Нима няма право да изисква срещу парите си да получи храна с по-малко от 15 елемента от Менделеевата таблица, които всички знаем, че убиват?

 
 
ами
31 май 2018 | 17:55

изглежда, че Оня депутат е прав над 85% са дебилите....дори си мисля и поввече !!!

Добави Коментар

Най-четени