В края на 19 век Томъс Едисън дарил човечеството с електрическата крушка. Тогава той едва ли е предполагал, че в началото на 21-ви век неговото изобретение ще бъде една от главните причини за липсата на сън при голяма част от населението.

През 1900 година хората спят средно по 9 часа на денонощие, а в днешна дата часовете стават не повече от 7.

През този период от време нуждата ни от сън не се е променила, но сме започнали да спим по-малко.

Предишни векове сънят на човека се е определял до голяма степен от въртенето на земното кълбо. С течение на времето, обаче, и с напредването на технологиите и изкуствената светлина часовете, в които сме будни, са се увеличили.

Стимуланти като кофеина, например, също са подпомогнали този процес.

Липсата на сън оказва лошо влияние върху здравето ни, когато спим по-малко, ядем повече и напълняваме по-лесно.

Кои са четирите начина, по които липсата на сън може да ни убие?

- Можете да катастрофирате – всяка година по 100 хиляди души намират смъртта си вследствие на автомобилна катастрофа, предизвикана от заспиване зад волана.

- Можете да загинете, докато сте на работа – ако работите с техника и машини, недостатъчната концентрация върху работата и невниманието, породени от умората, могат да ви костват живота.

- Можете да станете раздразнителни, депресирани и да стигнете до самоубийство – здравият сън е важен фактор за това да се чувстваме добре. Ако не спите достатъчно може да се чувствате тъжни и нервни, да имате проблеми с общуването. Ако това състояние продължи по-дълго, може да доведе до опит за самоубийство.

- Можете да напълнеете – затлъстяването е основен проблем в много държави по света. Може да доведе до преждевременна смърт, предизвикана от сърдечни проблеми. Колкото по-добре спите, толкова по-лесно ще отслабнете или поне няма да напълнеете.

Източник: figurata.com