И вие ли работите повече, когато сте "хоум офис"? Ето как да избегнем бърнаута

Неочакваното се случи и Земята сякаш спря да се върти. Офисите са заключени, моловете са празни, излизането на кафе вече звучи като забавление от предишен живот, а срещите с приятели се случват единствено по интернет. Коронаивурсът ни разказа играта, но ние не трябва да му се даваме, а просто да направим най-доброто като си останем вкъщи.

За съжаление, много от нас загубиха работата си, докато други продължават да се трудят от къщи. За някои карантината е принудителна почивка, но за други си е същата вихрушка от ангажименти, само че пренесени на мястото за отдих. И ако сме свикнали да разглеждаме понятието „бърнаут“ като следствие от тоновете работа и напрежение в офиса, то днес придобива нов смисъл.



Въпросите, които ни мъчат всекидневно, а именно: „Трябва ли да дезинфекцирам всяко нещо, което съм купил от магазина?“, „Как да не напълнея с 10 кг, стоейки вкъщи?“, „Безопасно ли е да прегърна половинката си и децата си?“ и „Как да напазарувам всичко необходимо за седмици напред?“, са меко казано изнервящи и натоварващи. Абсолютен факт е, че притеснявайки се за здравето си и това на тези, които обичаме, ежесекундно може да ни докара до истерия. И освен това, работните задачи, които чакат да бъдат свършени в комбинация със завишената хигиена у дома и при някои отглеждането на деца, могат да ви гарантират един приличен „бърнаут“. Ние обаче ви предлагаме да не стигате до това положение и да се съвземете преди това. Вижте как можете да го направите:

Направете си стриктен план

Събудете войника в себе си и направете желязна организация. Вярвайте, един добър план може да ви спаси от нервен срив. Разпределете времето си по дни и часове, като не заравяте да оставите няколко часа за почивка, спорт и занимания с децата. Разграфете работата си по часове, не се натоварвайте повече, отколкото в офиса и определете време изцяло за почивка. Ако работният ви ден е 8 часа, то не се трудете извън тях. Каквото успее да свършите в рамките на работния ден, това е. Всичко останало може да почака до утре, няма нищо по-важно от здравето ви. Отделете време за половинката и ако имате деца и за тях. Трябва да имате достатъчно мигове за игра и забавления, защото тези години никога няма да се върнат.



Потърсете си ново хоби

Сега имате крещяща нужда от промяна и от нещо, което ще ангажира вниманието ви, но и няма да ви изтощава психически. Разтоварвайте с нещо интересно като онлайн уроци по танци, рисуване, медитация или учене на нов език. Сега имате много повече време, отколкото някога ще имате. Не го губете!

Nota bene: Това няма да продължава вечно

На фона на целия ни живот, вярвайте, кризата покрай коронавируса е капка в морето от време, което имаме. По-хубавите дни са пред нас, предстоят много промени, а сега ни трябва повече вяра в бъдещето. Сега може да ни е трудно и страшно, но не забравяйте, че с всеки изминал ден се приближаваме към края на всичко това. А когато карантината приключи, ще бъдем по-силни от всякога!



Четете още: Коронавирусът е опасен за хора с тези заболявания