Има нещо, което ни прави по-щастливи от алкохола. Какво е то?

65 на сто от щастливите хора консумират над 240 грама плодове и зеленчуци дневно, сочат резултатите от британско изследване. Резултатите му бяха цитирани от сп. "Сианс е авнир".

Всички знаем колко полезни са плодовете и зеленчуците. Те намаляват риска от диабет, аневризъм и инсулт. Направено наскоро проучване обаче показва, че оказват благотворно влияние и върху психичното ни здраве.

Оказало се, че над една трета от участниците с добро психично здраве консумират най-малко 5 порции плодове и зеленчуци дневно. Едва 6,8 на сто от участниците в същата група се ограничават до една порция плодове и зеленчуци дневно. Една порция е еквивалентът на 80-100 грама. 31 на сто от участниците без психични проблеми са консумирали между три и четири порции плодове и зеленчуци дневно, а 28 на сто - две порции.



В края на краищата се оказва, че консумацията на плодове и зеленчуци прави хората по-щастливи, отколкото алкохолът. И това е прекрасно. Защото плодовете и зеленчуците нямат странични ефекти. И са полезни. За талията, обмяната на веществата, косата, кожата...