За фибрите се говори и пише постоянно и навсякъде.

Но цялата тази откъслечна информация, взета оттук-оттам, ни обърква малко и в крайна сметка трудно хващаме основното за полезните им свойства.

Ще направим кратко обобщение на всичко, което е добре да знаем за тези малки полезни вещества в храната ни.

Имайте предвид, че те не са полезни само за доброто храносмилане и поддържане на изрядна фигура. Помощта, която оказват на здравето ни като цяло, е незаменима.

И така, ето я и първата част от материала, посветен на фибрите.

За кръвната захар

Фибрите могат да предотвратят повишаването на нивата на глюкозата в кръвта. Именно това е причината те да са изключително подходящи за консумация от диабетици.

Има 2 основни вида фибри

Разтворими и неразтворими фибри. Едните имат метаболитно действие, а другите - локално, механично действие върху чревния транзит.

Разтворимите фибри формират вид разтворима във вода лепкава субстанция, която стимулира функциите на отделителната система.

Съществуват три подвида разтворими фибри - клей, пектин и смола. Те се съдържат в овесените ядки, мандарините, ябълките, лимоните и др.

Неразтворимите фибри се делят на 3 основни подвида: целулоза, хемицелулоза и лигнин. Този тип фибри са известни с наименованието "груба храна" и подпомагат функциите на храносмилателната система /пшенични трици, пълнозърнести храни и зеленчуци/.

Фибрите засищат за дълго

Освен че подобряват храносмилането и усвояването на храната, фибрите запълват стомаха и ви предпазват от пристъпите на вълчи глад 2 часа след закуска, например.

Всъщност, това е и едно от качествата им, свързвани с контрола на килограмите.

Намаляване на холестерола

Разтворимите фибри се борят с лошия холестерол, който води до увреждане и възпаление на артериалните стени, а също и до натрупването на наситени мазнини и калций, т.нар. артериални плаки.

Предпазват от появата на хемороиди

Заради свойството им да регулират храносмилателната и отделителната система, фибрите са естествена превантивна мярка срещу появата хемороиди, а много често и основна част от лечението им.

Все още не е доказано какво точно причинява болезненото образувание, но със сигурност пръст в появата му имат диарията, запекът, проблемите с черния дроб и излишните килограми, които директно оказват влияние върху правото черво.

Срещу разширени вени

Консумирайте богати на фибри храни (кафяв ориз и пълнозърнести продукти). Те предотвратяват запека и свързаните с него напъни, които повишават налягането във вените на краката.