Автор
Woman.bg

Имате тлъстини по корема? Проверете се за хормонални проблеми

Спазвате диети, спортувате, храните се здравословно, но все така не отслабвате - или дори напълнявате. И най-трудната зона за „стопяване“ е на талията. Можете да припадате от изтощение във фитнеса през ден, но упоритото коремче си остава... Всъщност проблемът е, че с възрастта дори и слабите хормонални нарушения водят до подобен ефект.

Например, чрез проучвания е доказано, че жените в менопауза, които се подлагат на хормонозаместваща терапия, имат много по-малко тлъстини на корема от останалите жени на същата възраст. Но преди да хукнете към ендокринолога за рецепта, можете да пробвате да коригирате хормоналния си фон по естествен начин. За начало намалете консумацията на захар, изключете от менюто си полуфабрикатите и бързите закуски, постарайте се да спрете напълно млякото, алкохола и кафето (и съдържащите кофеин напитки) поне за известно време. Така ще намалите нивото на кръвната захар и ще промените нивото на инсулина.



Представяме ви и пет сигурни признака, че причината за тлъстинките по талията ви е именно нарушеният хормонален баланс.

1. Обиколката на талията ви расте, дори ако се храните правилно

„С възрастта организмът може да стане по-резистентен към инсулина, карайки тялото да натрупва тлъстини, вместо да ги изгаря“, пояснява доктор Сара Готфрид, авторка на книгите „Хормонално лечение“ и „Диета за сваляне на хормоните“. „Жените стават в по-голяма степен естроген-доминиращи, когато навлизат в менопаузата. Доминирането на естрогена спомага за резистентността към инсулин и това предизвиква натрупване на тлъстини по корема.“

2. Постоянно ви се хапва нещо сладко

Резистентността към инсулин започва да влияе на лептина – хормон, който трябва да контролира нивото на ситост и да дава сигнал на мозъка, че е време да спрете да ядете. Когато обаче нивото на инсулин е твърде високо, се повишава и количеството лептин. Това води до дисфункция на рецепторите на лептина. Казано с други думи, сигналната система престава да работи нормално. Сигналите за ситост не достигат до мозъка и човек продължава да яде или да изпитва глад, макар вече да е сит. Изпитва желание да хапне нещо сладко и навлиза в порочен кръг.



3. Редовни и резки промени на настроението

Когато жената навлиза в менопауза, нивото на естроген започва да търпи сериозни колебания. Това води до резки промени в настроенията и постоянно и уверено натрупване на тлъстини в средната част на тялото. Доктор Готфрид казва, че не бива да се вините за напълняването си. „Ако безуспешно се опитвате да свалите излишните килограми, не се самообвинявайте за слабата си воля или за липсата на самодисциплина. Най-вероятно вашите хормони са настроени против вас“. Също така колебанията в нивото на естрогена често водят до постоянна или периодична депресия. Доктор Готфрид ви съветва в този случай да не се подлагате на все по-строги диети, а да се храните нормално и да спортувате за удоволствие и за добър тонус, а не за отслабване.

4. Постоянно се чувствате под стрес

„Друг важен „играч“ в хормоналната надпревара за натрупване на тлъстини по корема е кортизолът, хормона на стреса“, пояснява доктор Жаклин Монтоя. „Нивото на кортизол се увеличава, когато тялото усеща, че е претоварено от тревога и страх. Тогава то преминава към режим на оцеляване и започва да натрупва мазнини за всеки случай“.


5. Безсъние и недоспиване

Страшно ви се спи, но когато си легнете, не можете да заспите. Безсънието, съчетано с нервно изтощение, е верен признак за това, че напълняването ви се дължи на хормонален дисбаланс. Недоспиването предизвиква умора, но парадоксално същевременно води и до безсъние. Първоначалният виновник за това е високото ниво на стреса. „Повишеният кортизол води до понижаване на функциите на щитовидната жлеза“, твърди доктор Монтоя. „Хормоналният баланс се нарушава, като същевременно се намалява и производството на хормони на растежа, които отговарят за възстановяването на тъканите, растежа на мускулите и общото здравословно състояние.“

Как да „рестартирате“ хормоналния си фон по естествен път

На първо място – чрез здравословно хранене. В менюто ви трябва да са включени спанак, авокадо, брюкселско зеле, броколи, червен фасул и сусам. Трябва да прекъснете порочния кръг, който води до натрупване на още повече тлъстини по корема ви.

Хормоналният дисбаланс също е цикличен, но цикълът върви в посока задълбочаване – към един проблем се добавя друг.

„Ежедневно взимайте съзнателно решение какво ще ядете, какви упражнения ще правите, по колко часа ще спите и как ще се справяте със стресовите ситуации – това е ключът към борбата с хормоналния дисбаланс“, твърди доктор Монтоя.



А доктор Готфрид предлага следното: „Препоръчвам ви за 40 дни да спрете напълно захарта, глутена, млечните продукти, алкохола и кофеина. Консумирайте само зеленчуци и белтъчини. Също така препоръчвам метода на гладуване с прекъсвания. Ние сме разработили системата 16:8, в която всеки ден имате 8-часов период за хранене и 16-часово нощно гладуване. Вие обаче можете сами да решите по кое време ви е по-удобно да „постите“, било то сутринта или вечерта. Добавете към това тренировки и минимум 7-8 часа сън на ден. Лошото качество на съня разрушава вътрешната ви биохимия и започвате да преяждате всеки път, когато се уморявате много.“